КАЛЕЙДОСКОП

„Евровизия 2013” - Малмьо

20 май 2013

 

Емили де Форест от Дания триумфира с Only teardrops; Елица и Стунджи с блясък и устрем, но без финал
„Евровизия” завърши според прогнозите на букмейкърите. А те бяха, да припомним: класиране на върха на Емили де Форест от Дания(„Only teardrops”), Маргарeт Бергер от Норвегия( „I Feed You My Love”)и Злата Огневич от Украйна(„Gravity”).
Състезанието спечели с приличен аванс пред втория и третия „скандинавската русалка”, която изпя песента „Само сълзи”. Великолепни за мен са песните, изпълнени от представителите на Дания - Only Teardrops и Норвегия - I Feed You My Love.
За нас остана познатото възклицание „Жалко!” Елица и Стунджи с песента „Само шампиони” не се класираха на финал.
Да не преживяваме обаче с хиперкритичност: от осем участия в конкурса имаме едно единствено класиране на финал. При това е реализирано именно от Елица и Стунджи с незабравимата песен „Вода” през 2007 г.
Нашите изпълнители дадоха на сцената в Малмьо всичко от себе си. Едва ли някой ще отрече блясъка, устрема и артистизма, които те предлагат.
„Евровизия” е изключително развлечение, в което си заслужава на 100% и напрежението, и себераздаването, нашето участие и сега, и занапред, и без някой да се мръщи как и дали да не слезем от сцената.
Феноменът „Евровизия” сякаш е по-скоро триумф на композициите и композиторите, отколкото на изпълнителите.
Нито Патрисия Каас, преди време, нито Бони Тайлър, сега, не просто утвърдени изпълнители, а продали милиони дискове звезди, не стъпиха на върха при участието си в конкурса.
В такива минути сигурно трябва да се сетиш за „Ватерло” на „АВВА”. И не защото този конкурс се проведе в шведския Малмьо, а тази песен на магическите шведи е победител в едно от изданията му. „АВВА” са еталон за правенето на шлагери. Няма кой и как да спре признанието.
Националните конкурси на „Евровизия” много помагат на млади изпълнители да се пробват и дори да пробият. Конкурсът стимулира разнообразието, новите тенденции, смесването на жанрове, правенето на стойностна и качествена музика, баладични шлагери, които лесно могат да се запеят/затананикат от хората.
„Евровизия” изкара през последните години на преден план като изгряващи млади еврозвезди в съвременната поп музика Дима Билан(Русия) и Ани Лорак (Украйна) и т.н.
И в същото време, и световноизвестният Филип Киркоров не случи да е №1 с представянето си в конкурса. Нищо,че звездата си взима реванш след реванш: в следващи издания на конкурса с негови песни пробиват много напред в класирането млади изпълнители. Ани Лорак развива творческото сътрудничество с Киркоров, тя беше гост-звезда в последното му концертно турне из България, състояло се през лятото на 2012 г.
Бони Тайлър("Believe in Me") не класира през 2013 г. с песента си Великобритания в голямата щестица. Победителят от престижния песенен фестивал „Сан Ремо” Марко Менждони стана 7-и( "L Essenzielle"). И двете песни обаче май са си за слушане с кеф: и в 7.00 сутрин, и в 24.00 късно вечер. Защо не!?
„Обичайните заподозрени”, страните, които някак по-особено държат техните участници да са на върха в конкурса или поне в предверието му, Украйна, Русия и Гърция, и са го постигали, често, да не пропуснем и това, представиха композиции, които пак бяха високо оценени от жури и зрители, и влязоха, очаквано,  в първата шестица.
За нас все са си в сила интерпретациите: как и защо не сме на топ позиция? Не върви някак пак да се фиксираме около двете тези: конкурсът е геополитика и композиторите „да си кажат” защо не „пробиваме” в "Евровизия"?
Вярно, Белгия и Холандия, Швеция и Норвегия се подкрепят, взаимно, при обявяване на резултатите, изглежда и независимо от постиженията на композиторите и талантливата интерпретация на сцената. Обаче: класират се с оценки песните не само на място №1, а и от №2,  та до място №10.
Противно на всякаква „геополитика” Великобритания класира тазгодишните шлагери на върха в следния ред: Дания, Русия, Гърция. И пределно точно оценките съответстват и на крайния резултат, получен след мнението на 39 страни участнички в много престижния музикален конкурс.
Не липсваха и парадокси. Украйна посочи на финала 7 място за песента, представена от изпълнителката от Русия Дина Гарипова(„What if”). Русия класира на 10-о място на финала песента, изпълнена от Злата Огневич от Украйна(„Gravity”).
Безспорно е много силното представяне на Азербайджан и Армения през последните години, с разнообразие и високо качество на предлаганата продукция. Изненада много Сърбия, останала също, както и България, извън финала. Сърбия и Гърция, като правило, предлагат запомнящи се интересни песни.
В крайна сметка класирането по държави в конкурса изглежда така: Дания - 281 гласа, Азербайджан – 234 гласа, Украйна - 214 гласа, Норвегия – 191 гласа, Русия -174 гласа, Гърция 154 гласа.
Мисля си друго. Както и да разместим в местата им класираните песни от 2 до 5, след безспорния голям фаворит Емили де Форест от Дания, все няма да сбъркаме: гласуваме за много стойностен музикален продукт. Влизаме в сайта на "Евровизия" - слушаме, преценяваме, пренареждаме, мислено, забавляваме се... 
Скандинавската Шакира, наречена така от някои медии, изпрати догодина „Евровизия” оттатък красивия голям мост – през Малмьо към Копенхаген.
 
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”