Предстоящи Събития

Научна конференция в Йена, Германия, посветена на славянските първоучители

17 май 2013

 

На 17 и 18 май т. г. в Йена, Германия ще се състои конференция: „Делото на Светите братя Кирил и Методий. Национални и европейски перспективи” . Организатори са Институтът по славистика към йенския университет „Фридрих Шилер” , Германско-българският форум със седалище в Берлин и Дружеството за Югоизточна Европа, председателствано от д-р Гернот Ерлер. Форумът ще бъде открит на 17 май в 10.00 ч. в двореца Дорнбург с поздравително слово от проф. д-р Теде Кал, директор на Института по славистика.
 В дискусиите ще участват изследователи по темата от България, Федерална република Германия и Р Македония, сред които проф. д-р Светлина Николова /БАН/, д-р Борис Минков /Берлин, Патриция Павелек /Мюнхен/, д-р Щефан Родевалд /Гийсен/, университетските преподаватели от града-домакин - Евелин Ройтер, д-р Александра Саламурович, д-р Таня Димитрова, Гергана Бьоргер и Константин Берендс. 
В програмата на конференцията е включена презентация на българистиката в Германия, която ще бъде направена от проф. д-р Хелмут Шалер и Сигрун Комати. Проф. Шалер от години е президент на Германско-българското дружество за насърчаване на връзките между България и Германия.
От 1997 г. организацията издава „Български годишник”. В него се предлагат публикации от областта на историята, културата, политиката и езикознанието.
През първия ден от конференцията ще бъде открита изложбата „Светлината на буквите. Български ръкописи през периода XIV – XVIII век ”, организирана със съдействието на българското посолство.
Коянка Димитрова, директор на дирекция "БО и ИД"