Предстоящи Събития

Пети български фолклорен фестивал в Мюнхен

09 май 2013

 

На 11 май т. г. в Мюнхен ще бъде открит за пети път български фолклорен фестивал. Организатор е Танцовият състав „Лазарка”.
Съставът е основан преди 22 години от хореографа Белчо Станев и група възхитени от българските народни танци  мюнхенчани. Председател на сдружението е Пламен Петков.
Участие във фестивала са потвърдили десет танцови и музикални формации от Германия, Швейцария и Австрия, основани от сънародници и приятели на България в изброените държави.
По време на фестивала ще бъде организиран и Български щанд с информационни материали, посветени на българската природа, историческите и туристическите забележителности. Инициативата се провежда със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина.
Откриването на фестивала съвпада със 70-годишнината на основателя и хореографа на „Лазарка” Белчо Станев. По този повод на г-н Станев ще бъде връчен паметния медал на ДАБЧ „Паисий Хилендарски” за неговата дългогодишна родолюбива дейност, насочена към популяризирането на родните фолклорни традиции не само в Германия, но и в цяла Европа.
Списък на участниците в Петия български фолклорен фестивал в Мюнхен:
 
  1. Танцов ансамбъл “Лазарка” – Мюнхен
  2. Танцова група “Здравец” - Хамбург
  3. Танцова група “Луди млади” – Цюрих
  4. Танцова група “Самодиви” - Нюрнберг
  5. Танцов ансамбъл “Китка” – Виена
  6. Танцова група “Сиртос” - Карлсруе
  7. Танцов ансамбъл “Гайда” - Мюнхен
  8. Оркестър “Седянка” Цюрих
  9. “Спонтанен хор” Оберщайнбах
  10. “Balkan- Sing- Kreis”  Мюнхен
 
Коянка Димитрова, директор на дирекция „БО и ИД”