ПОСТИЖЕНИЯ

Български фестивал на изкуствата в Торонто

29 април 2013

 

През април 2013 г. се е състояло поредното издание на Българския фестивал на изкуствата в Канада. Негов домакин е бил Торонто. Трето издание на инициативата. Създадена е традиция.
Фестивалите на изкуствата, организирани от и за българите в чужбина, са големи празници на духовното. Те са неизменна част от незабравимите Български дни в календара.
Фестивалите предлагат продукти на артистичното вдъхновение на талантливи творци. Представят много и разнообразни (нови) техни продукти. В този смисъл добре организираните фестивали са постижение за организаторите, извор на вдъхновение, радост и приятни емоции за посетителите.
Фестивалът в Торонто е проведен под мотото: „Отражения от близо и далеч.” В него са участвали и български художници, които се изявяват в Канада, както и много творци от родна България.
Тазгодишното издание на фестивала е било открито с изложба на произведения на български художници, живеещи в Торонто. Представена е била експозиция под надслов: „Живи традиции”. Неин куратор е била Катерина Атанасова.
Особено важно е тези фестивали на изкуствата и незабравими български дни да се случват там, където има много, хиляди българи. Точно такъв е случаят с канадския мегаполис Торонто…Там живеят най-много българи, сред тези, които пребивават в Канада.
Какво очакват от фестивала сънародниците? Без да се пробваме в излишна компетентност – очакват, да кажем, нови продукти, разнообразна програма. И като гледаме фестивалния афиш – тъкмо това са и получили те от организаторите.
Предложени са били и изложба на художници, и нови български игрални филми, и концерт на хорова формация, и театър…
Организатор на събитието е било сдружението с нестопанска цел „Български фестивал на изкуствата в Канада” с програмен директор Елица Йорданова.
Проявата се е осъществила в сътрудничество с българо-канадската компания „Белканто”, македоно-българската източноправославна църква „Св.Георги”. Преминала е с медийното партньорство на в.”Български хоризонти” и „Иванов радио група”.
И този път фестивалът се е радвал на подкрепа и съдействие за осъществяването му от страна на Генералното консулство на Република България в Торонто. Генералният консул г-н Москуров е произнесъл слово при откриването му.
Във фестивалния афиш са присъствали няколко нови български филми: „Лов на дребни хищници” на режисьора Александър Николов, „Скок” на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева, „Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров и „Стъпки в пясъка” на Ивайло Христов.
Предложената Програма е била богата и разнообразна. Тя е била насочена към хора с най-различни естетически вкусове и виждания.
Във фестивалния делник сънародниците са могли да преоткрият за себе си и камерната музика, и модерния джаз.
Пред българите са се представили и хорова формация за източноправославна музика, под диригентвото на Елица Йорданова, и джаз формация, съставена от голямата звезда на българския джаз Йелдъз Ибрахимова и джаз трио, включващо известни музиканти: Христо Йоцов, барабани, Веселин Веселинов-Еко, бас, Живко Петров, пиано.
Фестивалният делник не е бил „привилегия” само и изключително за българите в Торонто. Гвоздеят в програмата – концертите на известните майстори в джаза, освен в Торонто, са се състояли и в Отава, и в Монреал, т.е. в центровете на най-големите български общности в страната на кленовия лист.
Концертът в Торонто е преминал с голям успех, прекъсван от бурни и нестихващи аплодисменти на публиката. 300-местната „Асамбли Хол” се е пукала по шевовете от притока на желаещите да посетят изключителното събитие.
…А фестивалният афиш е включвал още представянето на моноспектакъла на популярния и много обичан от публиката голям български актьор Георги Мамалев „Какво става?”
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”