Предстоящи Събития

XX-и великденски фестивал в Босилеград, Сърбия

26 април 2013

 

В дните 2-6 май в Босилеград се организира поредното издание на традиционния великденски фестивал.
Проявата се осъществява от сдружение „Глас”- Босилеград( група на либерални, амбициозни и солидарни).”ГЛАС” има за свой приоритет опазване на културното и духовното наследство на българското малцинство в Сърбия.
20 години този фестивал се стреми да отправя послания за един по-хубав свят, свят без граници и предразсъдъци, свят, изпълнен с надежда, съобщават в специална брошура организаторите.
За 20-и пореден път идва този весел празник, донасяйки шарени яйца, усмивки, настроение и желание всяко дете да има свой боряк.
През 2012 година във фестивала са участвали 740 деца от Сърбия, България, Македония и Молдова. В рамките на фестивала е била открита изложба, посветена на големия български поет Пейо Яворов, организирана екскурзия до Рилския манастир.
В дните на фестивала е била обявена дарителска акция за набиране на средства за възстановяване на храма „Свето Преображение Господне” – Болград, пострадал при избухнал в храма пожар.
Организаторите са убедени, че с подкрепата на Община Босилеград, дългогодишни партньори и спонсори от България, ще се справят с изпитанията и за пореден път ще убедят своите гости, че Босилеград заслужава този единствен и обичан от всички фестивал.
Предстоят състезания, изложби, концерти, работни срещи, пресконференции, екскурзия по маршрут "Босилеград - Рилски Манастир - Благоевград"...
Проявата има подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина с осигуряване на подаръци и награди за участници и при организирането на празника( осигуряване на осветителна и озвучителна техника за концертите и илюминации).
Информация за програмата на проявата можете да видите на сайта на фестивала: www.festival-bosilegrad.info