КАЛЕЙДОСКОП

В Дармщад, Германия, отбелязаха българските мартенски празници

20 март 2013


Всенародните празници 135-годишнината от Освобождението на България от османско иго и Баба Марта бяха отбелязани от нашите сънародници и германски приятели на страната ни в Дармщад.

На специално тържество, организирано от Германо-българското дружество Дармщад
, десетки българи, живеещи във федерална провинция Хесен се събраха на 2 март вечерта, за да отбележат двата празника.

Всички пристигнали в Дома на литературата в града, където по традиция се провеждат всички сбирки на дружеството, бяха закичени с бяло-червените мартеници и поздравени с „Честита Баба Марта!”.

Прекрасният празник и обичаите, свързани с него
, бяха представени от председателката на дружеството Надежда Бюзе.

В културната програма, включваща изпълнения на живеещите в Германия сопрано Павлина Георгиев и пианистката Таня Георгиев, всички присъстващи се включиха при изпълнението на „Хубава си моя горо”, „Моя страна, моя България” и други познати и обичани шлагери, превърнали се във визитна картичка на страната ни.

Беше показан и късометражен документален филм за 3 март – националния празник на България, който разказваше за познати факти от битката при Шипка.

След официалната културна програма всички сънародници и германските приятели бяха поканени да бъдат обективно жури в оценяването на участниците в предварително обявеното кулинарно състезание „Вкусът на България”.
Представени бяха18печива (сладки и солени), които носеха неподправения аромат на отделните кулинарни области в България, съчетани с неповторимото въображение на създалите ги майстори.

По традиция мартенското събиране вДармщад завърши с мощни хора, в които се включиха както българи, така и германци, както възрастните, така и децата.

Материалът е изпратен от г-жа Надин Бюзе, председател на Германско-българско дружество, Дармщад, Германия