ПОСТИЖЕНИЯ

Кристо създаде Big Air Package в Оберхаузен, Германия

20 март 2013

 

Всяко ново творение на Кристо се посреща като предизвикателство и загадка. Предизвикателство, към тези, които интерпретират смисъла на творчеството, нали творенията му, уви, са временни. Не остават като експонати и за колекция. 
То е и загадка, защото не един и двама творци избягват да разискват свои послания. Оставят създаденото да говори само по себе си, достатъчно контрастно, емоционално наситено. Четем, че произведенията му се обявяват като продукт на Environmental Art – изкуство на средата.  
Кристо е голямо име сред създаващите стойностно изкуство днес. Американецът с български произход е станал особено известен с опаковането на Райхстага в Берлин, на най-стария мост в Париж Понт Ньоф , с издигането на Портите в нюйоркския Сентрал парк, с опъването на 38 километра завеси в Калифорния…
Неговите инсталации са нещо необичайно. Те са израз на своеобразието и особения поглед към света и съвременното изкуство.
Вместо ретроспективна изложба, каквато може да се случи реално само с експонирани постери на създадените от художника произведения на изкуството, големият артист предлага нови и нови проекти. Поредният този път е в Оберхаузен, Германия.
Художникът опакова газометър. 77-годишният Кристо представя Big Air Package – огромна въздушна възглавница във вътрешността на построения през 20-те години на 20 век контейнер за съхраняване на газ.
Сградата в канала Рейн-Херне е галерия от 1993 година насетне. Само сега обаче тя ще стане много известна, защото до нея се докосва въображението и творческият импулс на американеца с български произход Кристо.
Надуваемата „опаковка” е висока 94 метра и широка 54 метра. Диаметърът на въздушния пакет е 50 метра, обемът му е – 177 000 кубически метра. Теглото му достига до 5 500 кг. Пакетът е изпълнен с въздух.
За създаването на инсталацията на Кристо в Оберхаузен  са били използвани 20 000 кв.м. млечно бяла на цвят материя, която артистът нарича ETex Christo.
С това свое творение художникът не само се „завръща” в Европа, пред германска публика, след опаковането на Райхстага през 1995 г. Завръща се реално Кристо и в Оберхаузен.
На същото място, в тази „модерна галерия”, в Оберхаузен, през 1999 г., се издигаше друга негова композиция „Стената”. Във вътрешността на газохранилището беше издигната 26 м. висока стена, направена от 13 хиляди цветни варела.
 
Big Air Package e замислен да бъде най-големият надуваем обект на всички времена, по-голям от дирижабъла Хинденбург.
Впрочем, това е трети проект от този вид, въздушен пакет, в кариерата на талантливия творец. Първите два са изградени през 1966 г. в Айндховен и в Минеаполис.
Прониквайки вътре в инсталацията, човек остава с усещането, че „се намира във вътрешността на сюрреалистичен дъждовен облак”, съобщава авторитетното немско издание Шпигел.
Германската медия го ласкае. Усещането е сходно с това, което през Средновековието хората са изпитали, когато влязат в Катедрала и погледнат нагоре. Поглед устремен към Рая.
Корените на изключителния творец са в България. Дядо му, академик Анани Явашев, е открил древния римски град Абритус.
Внукът Кристо (Явашев) открива чрез перформънс артс хоризонти и загадки на съвременното изкуство. Поколения силни личности и славни откриватели.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”