КАЛЕЙДОСКОП

Мартенски празници за българите в Сърбия

20 март 2013

 

Държавната агенция за българите в чужбина повече от едно десетилетие, организира тържества, чествания на българските традиции, предлага театрални постановки за децата в Димитровград (Цариброд) и Босилеград, в Западните покрайнини, Сърбия. Кукленият театър „Илкова” при Театрална агенция България – София, представя интересни спектакли.
 
От миналата година ДАБЧ организира за децата от началния курс посрещане на баба Марта и завързване на мартениците, символ на идващата пролет. Уникалният български празник за посрещане на пролетта с неговият червено-бял символ мартеницата, бяха позабравени от нашите сънародници в Западните покрайнини, макар че са на толкова близко разстояние.
 
На 27 февруари т. г. децата от първи до четвърти клас в Основно училище „Христо Ботев” в Цариброд посрещнаха скъпи гости от България и гледаха авторския спектакъл на актрисата Катя Илкова „Слънчев сняг” по идея на Габриела Хаджикостова.
 
След спектакъла се радваха на баба Марта, в изпълнение на актрисата Наталия Лечева. Тя им разказа, че времето зависи от нейното настроение и когато се смее, слънце грее, а когато се намръщи, зимата се връща. Децата масово и безпогрешно посочиха отговора на гатанката:
 
 
                                             „Нашата България една е,
                                             в цялата световна карта,
                                             в бяло и червено тя сияе,
                                             че българка е... баба Марта".
 
С радост бяха приети дарените от баба Марта красиви мартеници.
 
На 28 февруари актрисата Катя Илкова представи своя авторски спектакъл „Слънчев сняг” пред децата от 1-ви до 4-ти клас на ОУ „Георги Димитров” в Босилеград. По време на представлението детската публика в Босилеград беше още по- възторжена от царибродската. Изключително сърдечно бе посрещната баба Марта, която децата гледаха и слушаха с голям интерес. Гатанката беше масово отгатната, а дарените мартеници лично от баба Марта бяха приети като скъп подарък, съвсем различен от тези, които можеш да си купиш от сергиите. На добрата и усмихната баба Марта, децата изпяха много песнички.
 
Подобно на Коледното, и Мартенското тържество се превръща в традиция.
           
            Йордан Колев, ДАБЧ