КАЛЕЙДОСКОП

135 години от Освобождението на България отбелязаха с голям концерт в Одеса

19 март 2013

 

135-годишнината от Освобождението на България от турското робство беше отбелязана и в град Одеса. Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» покани одесити на тържествен концерт по този важен за всеки горд българин повод.

 
В празненството взеха участие колективи от Българския културно-просветен център «Аз Буки Веди»: танцовите състави «Български сърца», «Бисери» и вокалният състав «Кокиче»; от Българския младежки клуб «Актив»: танцовият състав «Лудо младо» и вокалният състав «Радо младо».
 
Порадваха зрителите и солистите: Наталия Неткова, Виталий Зеленков, Елена Янкова, дуетът Виктория Неткова и Людмила Граматик.

Президентът на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» Юрий Граматик честити празника на събралите се българи. Присъстващите поздрави г-н Илиан Костов, консул в Генералното консулство на Р България в гр. Одеса.
 
В залата присъстваха почетни гости, журналисти, деца, младежи и хора на преклонна възраст.

Програмата на празника откриха учениците на «Аз Буки Веди». Изнесоха представление «Даваш ли, даваш, Балканджи Йово». За миг зрителите се оказаха в онова тежко време, когато предците ни бяха поробени. Талантливата игра на учениците накара присъстващите да настръхват от възторг.
 
Атмосферата бе невероятно вълнуваща. Най-малката участничка Олга Граматик рецитира стихотворението «Трети март». Водещите Наталия Янакиева и Виталий Зеленков разказаха за най-ярките моменти в историята ни, подчертаха значението на освободителното движение. Не забравиха да отбележат и съвременните известни българи, прославили се в науката, образованието, културата и спорта.
 
Зрителите имаха възможността да видят снимки, клипчета и исторически забележителности на специално установения екран. Видяха и чуха народни песни и танци, съхранени още от дедите ни, пъстри национални костюми, ритми и звуци –всичко това ни напомня за потеклото ни.
 
«Народ, който не помни миналото, няма бъдеще» – гласи народната поговорка. Ние, украинските българи, помним потеклото си и ще го предадем на децата си.
 
«Конгрес на българите в Украйна»- Одеса