КАЛЕЙДОСКОП

3 март чества Генералното консулство на Република България в Солун

19 март 2013

 

На 1 март 2013 г. Генералното консулство на Република България в Солун отбеляза тържествено Националния празник Трети март, като участва в церемонията по тържественото вдигане на националния флаг на РБ в Щаба на Корпуса за бързо развръщане на НАТО (HQ-NRDC-GR) в Солун и даде прием за дипломатическия корпус, политици, депутати и представители на местната общественост.
 
Церемонията по тържественото издигане на българския национален флаг в Щаба на Корпуса за развръщане на НАТО се организира по традиция от командването на Корпуса в навечерието на националните празници на различните национални сили от състава на Корпуса. Тя бе проведена от 11,00 ч. на 1 март 2013 г.
 
Преди началото на церемонията генералният консул г-н Вълчев осъществи среща с Командира на Корпуса ген.-лейт. Георгиос Басиакулис. На нея командирът на Корпуса е запознал ГК със структурата, целите и задачите на Корпуса. Оценил е високо подготовката и професионалните качества на българските офицери, служещи в него.
 
Издигането на флаговете бе последвано от слово на старши националния представител на Въоръжените сили на РБ в Корпуса подполковник Васил Енчев. В него бе представена историята на българския национален флаг и Националния празник на страната.
 
Приемът по случай Националния празник на Република България Трети март бе проведен на 1 март 2013 г. в „Mediterranean Palace Hotel” в Солун. От българска страна гости на тържеството бяха кметът на гр. Петрич г-н Вельо Илиев, представители на местните власти и бизнеса от граничния район.
 
На приема присъстваха генералните консули на САЩ, Турция, Германия, Грузия, Румъния, Албания и Кипър, временно управляващите на ГК на Сърбия и Украйна, представители на руското ГК, почетните консули на Испания, Италия, Филипините, Мароко, Либерия и др. От гръцка страна присъстваха министърът на Македония и Тракия г-н Теодорос Караоглу, кметът г-н Янис Бутарис, заместник-кметовете Пенгас и Зервас, депутатът от НД и председател на парламентарната група за приятелство с РБ г-н Костас Гюлекас, депутат от СИРИЗА, председателят на еврейската общност в Солун г-н Пол Хауел и др.
 
Сред участващите в събитието бяха ректорът на университета „Македония”, представители на академичните и културните среди и на обществени организации. Бизнес кръговете бяха представени от г-н Бакацелос, г-н Ефтимиадис, както и представители на търговско-промишлените палати и на спонсорите на приема “PYRAMIS”, “Cyta”, “NOMOS”, “EΛΒΙΖ”, “Geo Exploration”, “ARDA TUR” и адвокатска кантора „Илиана Власакиду”.
 
Приемът бе посетен и от командира на Корпуса за бързо развръщане на НАТО  ген.-лейт. Басиакулис, старшите национални представители на страните-членки на НАТО, участващи със свои сили в Корпуса. Присъстваха и българските военнослужещи в Многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, дислоцирана в гр. Лариса, водени от старши националния представител подполковник Николай Николов.
 
Гостите бяха приветствани от генералния консул на Република България в Солун г-н Васил Вълчев, който благодари на всички за присъствието и изрази увереност във възходящото развитие на двустранните търговско-икономически, културни и приятелски връзки между България и Гърция…Г-н Вълчев отбеляза и възможностите за активизиране на двустранния културен обмен във връзка с предстоящото честване на 1150 год. през тази година от делото и мисията на солунските братя Св. Св. Кирил и Методий. Генералният консул на РБ разказа накратко и за традицията за носене на мартеници, с каквито бяха закичени всички гости.
 
В отговор министър Караоглу изрази увереност, че с общи усилия тежката финансова и икономическа криза ще бъде успешно преодоляна и нашите две страни ще продължат да развиват активно отношенията си във всички области от двустранен интерес. Подчерта отличното сътрудничество с Генералното консулство на Република България в Солун по организирането и провеждането на прояви в сферата на културното сътрудничество.
 
Кметът Янис Бутарис изрази удовлетворението си от активните контакти с Генералното консулство на Република България в Солун. Подчерта необходимостта от по-нататъшно сближаване на нашите два приятелски народа, което ще намери израз и в съвместното честване на Кирило-Методиевите празници в Солун.
 
По време на приема звучаха изпълненията на известната българска флейтистка проф. Лидия Ошавкова в съпровод на пиано.
 
Информация на г-н В.Вандов, пълномощен министър, Генерално консулство на Република България в Солун
 
Незначителни съкращения