КАЛЕЙДОСКОП

600 българи във Франкфурт, Германия, честваха 3 март

06 март 2013

 


Вчера на 03.03.2013 год. празнувахме 135 години от Освобождението на България. Обичта ни към България ни събра да отбележем заедно този светъл ден.
Благодарим на всички участници в празничната програма, за това, че със своите изпълнения разтуптяха сърцета ни! 

Благодарим на всички гости, които взеха участие в тържеството. За наша радост техният брой, надхвърли очакванията ни! След изпълнението на моноспектакъла „Песента на Българя“ се хванахме всички за ръце и танцувахме на празничното хоро. Хорото е знак на обединение! В традицията на нашите прадеди ние танцувахме от сърце! Това е България!!! Ние показахме на нашите деца как се празнува по „български“.
 
 
Журналистката Васия Статева в статията си „З-ти март във Франкфурт на Майн” беше писала следното:
 
Националният празник на България бе отпразнуван за първи път заедно от над 600 човека българи от Франкфурт и региона.Организацията на тържеството бе направена с голяма любов и желание от страна на "Българското дружество за насърчаване на образованието" във Франкфурт на Майн.Броят на гостите надхвърли очакванията на организаторите. Празникът бе открит тържествено с химнът на България, изпълнен от певецът от Майнхаймската опера Велико Тотев, а след това продължи с моноспектакълът" Песента на България", изпълнен от актрисата и поетеса Йонка Христова, която живее и работи в Германия.Песни и танци в изпълнение на децата от "Българското училище" във Франкфурт развеселиха гостите. Всички пяха "Вятър ечи, Балкан стене" и "Облаче ле бяло", а кулминацията на празника настъпи когато на сцената излязоха спонтанно събралите се музиканти Мишо и Оги и солистката на групата Мила Баръмова. Те изпълниха вечните песни на български композитори. По традиция празникът продължи с "Дунавско хоро " и много други народни танци и песни.Нашенски баници и питки бяха приготвили родителите на малчуганите от училището , а традиционни напитки и мезета бяха доставени от Българският магазин в града.

Един от гостите на тържеството Щтефан Бушман сподели, че българите умеят да се веселят, че българските хора са едни от най-красивите танци, които е виждал и че е горд, че съпругата му Таня е потомка на народ с такава история и традиции като нашите.
За пореден път българската общност във Франкфурт показа, че може да е обединена и че любовта към родината е по-силна когато човек е далеч от нея!