КАЛЕЙДОСКОП

В София издигнат паметник на ген.Гурко

04 март 2013

 

В навечерието на Националния празник 3 март, когато се честват 135 години от Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г., в столицата е издигнат паметник на генерал Йосиф Гурко.

 

Паметникът е открит от председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева. Пред събралите се слово произнася посланикът на Руската федерация в България Н.Пр. Юрий Исаков.

 
Знеполският епископ Йоан освещава новия паметник. Поднася благопожелания от името на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
 
Генералът е легендарна личност. Роден е в семейството на потомствен дворянин. По време на Освободителната Руско-турска война 1877-1878 г. той командва първоначално Предния отряд на Руската армия.
 
Отрядът включва 2-а Гвардейска кавалерийска дивизия, 4-а Стрелкова бригада и Българското опълчение, командвано от ген.- майор Николай Столетов. Задачата му е да разпръсне османските сили в Централна България и овладее проходите на Централна Стара планина.
 
В хода на войната Предният отряд превзема Велико Търново, овладява Шипченския проход. По-късно води ожесточени битки с Централната османска армия при Нова Загора и Стара Загора.
 
Предният отряд се изтегля към Старопланинските проходи, за да отблъсне нахлуващата от юг Османска армия, командвана от Сюлейман паша. Военноначалникът желае да премине Стара планина и разкъса обсадата при Плевен, където се е укрепил с армия Осман паша.
 
Победата при Шипченския проход (9-11 август 1877 г.) е преломен момент във войната. В сраженията там участват рамо до рамо българи и руснаци. Показват безпримерен героизъм. В боевете геройски се сражава Българското опълчение.
 
През октомври 1877 г. ген. Гурко е назначен за командир на Кавалерийския корпус. Превзема Горни Дъбник и Телиш. Прекъсват се снабдителните линии на обсадената в Плевен Западна османска армия. Затваря се блокадния пръстен. Изходът на войната изглежда по-ясен и решен.
 
В това време ген. Гурко вече е назначен за командир на Западния Руски отряд, който настъпва на юг, освобождава София, на 4 януари 1878 г., нанася тежко поражение на Сюлейман паша в битката при Пловдив, насочва се към Одрин…
 
След Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. Йосиф Гурко е провъзгласен за граф. Бил е губернатор на Санкт Петербург, както и генерал-губернатор на Варшава, член на Държавния съвет.
 
Паметникът на ген. Гурко в София е дело на скулптора Григорий Потоцки. Представлява бронзов бюст, висок 1,30 метра, поставен върху двуметрова кръгла мраморна колона.
 
Бронзовата фигура на генерала е дар от правителството на Москва. Другите елементи са дарение от български строителни компании.
 
Паметникът се издига в градинката на Софийската градска художествена галерия, намираща се на ъгъла на ул. "Гурко" и ул. "Княз Александър I".
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
P.S. Дълга, дълга опашка от хиляди родолюбиви, свободолюбиви, признателни българи се изви през двете паркови пространства на Националния военно-исторически музей на връх 3 март в София. Хората бяха дошли да видят оригинала на Самарското знаме, специално експониран в музея по случай годишнината и празника.