КАЛЕЙДОСКОП

Изложбата "България: Съкровище на словото" беше открита в Европейския парламент в Брюксел

04 март 2013

 

Изложбата „България – Съкровище на словото, която поставя началото на честванията на 1150-годишнина от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий, беше официално открита в Европейския парламент в Брюксел.

Показана в сърцето на Европа, тази изложба има за цел да докаже важността на делото на светите братя Кирил и Методи за целия славянски свят и най-вече да покаже мястото на България като прародина на славянските езици и култури.
 
Изложбата „България – съкровище на словото” е посветена на автентичната книжовна традиция на страната ни през Средновековието, като една от основните и задачи е да разкрие пред посетителите си литературното развитие на България в периода 9 -14 век. „България – Съкровище на словото” показва и съдбата на средновековните български писмени паметници – глаголически и кирилски.
 
Представена като „съкровище на словото” благодарение на изложбата България ще бъде приета и като европейска държава на духа.

В рамките на официалното откриване автентичният фолклор на страната ни бе представен от вокална формация „Юлангело”, които изпълниха своята авторска компилация Триптих „Старобългарска Азбука”, както и църковното песнопение „Сей ден ест торжественний”.

Възможността страната ни да се представи с изложбата „България – съкровище на словото” е предоставена от българските евродепутати от ГЕРБ. Изложбата е организирана и от Института по литература към Българската академия на науките (БАН) и фондация „Българска памет”.

През 2013 г. се честват 1150 години от Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий, равноапостоли и покровители на Европа. Тяхното свято дело се изразява в превода на Светите книги на говорим народен език и със защитаването на правото му на съществуване заедно с латински, гръцки и еврейски.

Ванина Недкова
Информационна агенция „Фокус”
Публикува се по:
http://www.focus-news.net/?id=n1754585