ПОСТИЖЕНИЯ

Девети фестивал на българското кино в Ню Йорк

25 февруари 2013

 

Винаги е много приятно, когато се организира кинофест и се прожектират български филми в чужбина. Киното е много демократично и масово изкуство. Позволява чрез лична история и преплитане на лични истории посветеният в киното зрител да обърне поглед към значими проблеми, към по-сложна естетика.
Киното предполага с много въображение, интелект, нерв и талант да се представят на публиката теми и проблеми, които не просто вълнуват, а оставят трайни следи…при осмислянето на лентите.
На прожекциите се срещат много и най-различни хора. Филмите им „помагат” да намерят път един към друг, да споделят и да се размислят - за ситуации и процеси, да помислят върху живота, да се потопят в магията на киното, предлагаща романтична комедия, черен филм, трилър и още много други жанрове.
Фестивалите имат и тази задача да срещат режисьори, продуценти, актьори и да способстват за създаване на интересни, важни и ценни за бъдещо сътрудничество и творчески планове контакти.
Фестивалът на българското кино в Ню Йорк , състоял се в седмицата 19-23 февруари, е мащабен форум, организиран от нашата сънародничка Жана Караиванова. Предлага много възможности за общуване и се осъществява за девети път.
За втори път престижният арт-форум се осъществява в партньорство с "Трайбека филм фестивал", създаден и ръководен от знаменития Робърт Де Ниро. Има и подкрепата на фондация „Америка за България”.
Във фестивалния афиш влизат български ленти, реализирани съвсем наскоро. Предложени са игралните филми "Аве" (на режисьора Константин Божанов) и "Аз съм ти" (Петър Попзлатев), както и "Вяра любов и уиски" (Кристина Николова), "Джулай" (Кирил Станков), "Инкогнита" (Михаил Пандурски), "Испания" (Аня Саломоновиц), "Операция “Шменти капели" (Иван Митов), "Слънчево" (Илия Костов).

Създателката на фестивала, Жана Караиванова, е известна актриса на българското кино и театър от 80-те и 90-те години на миналия век. От няколко години тя живее в Ню Йорк. Отдадена е на изкуството.
Приятно е, когото значими с изявите си професионалнсти, реализирали се в България,  продължават през годините интереса си към професията, в различни измерения, включително и когато са извън България. Приятно е, когато те организират Дни на България, събития и фестивали, свързани с Родината.
Без съмнение, осъществяването на девет издания на Фестивала на българското кино в Америка е голямо постижение, чиито резултати и хоризонт, дори не се пробваме да интерпретираме.
В най-космополитния американски мегаполис на културата редовно се представят филми от Румъния, Гърция, Полша, Турция, Босна и Херцеговина, Франция, Германия. Свои продукции там предлагат държави с огромно филмово производство като Мексико, Япония, Китай, Индия, Русия.

С този фестивал България намира своето достойно място в културния афиш на Голямата Ябълка. Фестивалът е празник за 20-хилядната българска общност в Ню Йорк.
А Жана Караиванова последователно работи за развитието на различни фестивали, както на американска земя, така и в България. Създател е и на друг фестивал: този на независимото кино „So!Independent!”
"От години фестивалът в Ню Йорк играе ролята на единствен разпространител на българско кино в Америка", казва в интервю Жана Караиванова.

Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”