ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Конкурс „Прованс” във Франция и през 2013 година

14 февруари 2013

 

 
Немалко от  инициативите на българите и приятелите на България в чужбина, не само че печелят популярност, но и създават традиции. Една от най-забелязваните през годините инициативи, е тази на сдружението „Прованс България” в Екс ан Прованс, региона на Марсилия. Предлага се конкурс „Млад български поет”.
 
Особеното в инициативата е, че се организира от сдружение, в което активно участват освен сънародници и френски приятели на България. Лидерите на организацията държат на задълбочeното познаване на двете култури – българската и френската.
 
Сдружението в Екс ан Прованс е сред най-инициативните структури в състава на българската общност и приятелите на България във Франция, които отделят специално внимание на българския фолклор и традиции, на популяризирането на българското изкуство.
 
В същото време организацията се стреми да предложи инициативи, които да бъдат важни и интересни за изучаващите в България френски език.   
 
Така се ражда преди години идеята да се осъществи конкурс, в който да се включват  ученици от френските езикови гимназии в България. Всяка година по предварително зададена тема надарени откъм речник, слово и изказ създават по едно стихотворение.
 
Темата на тазгодишното издание на конкурса е: “oтпътуване, заминаване, тръгване ”. Вече сме публикували регламента. Желаещите да участват следва да изпратят до 3 март(краен срок) на организаторите своя текст на мейл:provencebulgarie@gmail.com
 
Естествено, който има проблеми с достъпа до интернет, може да изпрати поемата си по пощата на адрес: Association PROVENCE BULGARIE, 14 Avenue Marcel Pagnol, 13880 Velaux   France 
 
В осъществяването на проявата са привлечени видни личности от региона: поети, писатели, литератори и преподаватели, които отдават подкрепата си за конкурса с желание и напълно доброволно.
 
 
Компетентно жури от специалисти оценява стиховете. Голямата награда за победителя в конкурса е едноседмично пътуване в Южна Франция.
 
Освен това, организаторите са помислили и за разпространяването на знанията. Петима призьори в конкурса с изявите си способстват за това библиотеките на техните училища да получат френски издания.
 
Инициативата е прекрасно начинание на френските приятели на България, г-н Жан-Мари Мартен, почетен консул на Република България в Марсилия  и г-жа Мирей Мартен, секретар на сдружението, има подкрепата на съмишленици и носи белезите и смисъла на важна, благородна и значима кауза.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и  информационна дейност”