КАЛЕЙДОСКОП

Българският посланик в Лондон е говорил с британски представители за проблемите на студентите

31 януари 2013

 

 
По искане на министър Николай Младенов посланикът на България в Лондон Константин Димитров се е срещнал на 30 януари с изпълнителния директор на Гранична полиция Роб Уайтмън във връзка с проблемите при издаване на документи за достъп до пазара на труда в Обединеното кралство на български и румънски граждани, съобщиха от Министерството на външните работи.

До две седмици компетентните британски власти ще отговорят на направените от българска страна предложения за подобряване на прилагания понастоящем режим, съобщиха от министерството.

Предложенията са свързани с изискванията към студенти в Обединеното кралство за подаване на заявление и изисквания за доказване на частна здравна застраховка, както и за улесняване на издаване на разрешение за работа за дипломирани студенти в британски университети.

За разрешаването на създалата се ситуация ще помогне и организирането на два приемни уикенда, в които около 200 души ще могат да подадат на място заявления (в гр. Шефилд) преди въвеждане на промени за повишаване на пропускателните възможности на центъра в Кройдън през април 2013 г.

За да се улесни достъпът на информация по често срещани въпроси от граждани и фирми, е необходимо и актуализиране на страницата на Гранична полиция, казаха още от външно.

През последните седмици български студенти, следващи във Великобритания, подеха
инициатива за облекчаване на условията при търсене на рарбота на Острова, които дискриминират тях и румънците спрямо студентите от всички останали страни по света...

Публикува се по:
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/01/31/1994565_bulgarskiiat_poslanik_v_london_e_govoril_s_britanski/
снимка:
Константин Димитров посланик на Република България в Лондон.
Фотограф: Красимир Юскеселиев