КАЛЕЙДОСКОП

Министър Младенов реагира по ситуацията с българските студенти във Великобритания

30 януари 2013

 
Българският външен министър Николай Младенов е изпратил "остро писмо" до британския министър по европейски въпроси за ситуацията с българските студенти, съобщи самият Младенов.

По думите му проблемът е бил поставен на британските власти още през 2012 г. и оттогава е следено какви мерки са предприети от Лондон, но "те не са адекватни", подчерта министърът.

В писмото той е поискал решаването на конкретни проблеми, пред които са изправени студентите от България и Румъния, като твърде дългия срок за разглеждане на писмени молби от кандидат-студенти и за получаване на разрешителни за работа на приети вече студенти.

Освен да се съкратят тези срокове, министърът е поискал да се отвори отново център за връзка с новите членки на Европейския съюз, какъвто е имало при разширяването на съюза през 2004 г., както и да се създаде специална група, която да се заеме с десетките забавени случаи. Той заяви, че ще очаква конкретни действия от британската страна.

През последните седмици български студенти, следващи във Великобритания, подеха инициатива за облекчаване на условията им в чуждата страна.
 
Според българския адвокат Галина Костадинова британската политика към студентите от България и Румъния нарушава закони на Европейския съюз и по принцип е несправедливо отношение към гражданите на двете страни.
Жени Колева
Публикува се по:
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/01/16/1985399_mladenov_e_pisal_na_britanskiia_si_kolega_za/