ПОСТИЖЕНИЯ

„Не минавай по моста“ в Ню Йорк

28 януари 2013

 

 

Aвторитетният New York Theatre Workshop поставя „Не минавай по моста“ от Майя Праматарова
След като завладя Лондон българското театрално изкуство продължава възхода си и в САЩ.След премиерата на "Очите на другите” на Иван Димитров в Театър "Ню Охайо”, сега и авторитетният New York Theatre Workshop ще предложи на американците постановка по български текст.
От 29 януари до 3 февруари на нюйоркската Сцена на Четвърта улица ще се играе "Не минавай по моста” от Майя Праматарова.
Това е третата пиеса на Майя Праматарова, която се осъществява в Съединените щати. Нейни текстове са играни още в Русия, Белгия и България, коментират организаторите от Art Office.

В сегашната реализация участват Тони Наумовски, Евгения Радилова, Джо Джо Христова и Албена Керванбашиева, актьори, които постоянно работят в САЩ. Режисурата е на Ставри Карамфилов, а музиката - на Георги Арнаудов. Сценографията и мултимедията са дело на Владимир Гусев. Хореография и плaстикa - Албена Керванбашиева; костюми - Христина Христова.

"Действието на пиесата се развива в Манхатън - остров, свързван с останалия свят с тунели и мостове.
"Не минавай по моста” е пиеса-предупреждение за онази тънка граница, която всекидневно преопределяме, изправени пред предизвикателствата на съвременния свят”, казва драматургът.

Според режисьора Ставри Карамфилов, в тази пиеса Ню Йорк "не е географско понятие, а състояние на душата”. Всеки жест, всяка реплика в пиесата са житейски мотивирани, кaто едновременно с това съдържат загадка и абсурд.

"За мен е феноменално, че българската драматургия битува не само на фона на националното, а и извън пространството на нашата родина”, подчертава той.
INEWS.BG
Публикува се по:
http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/usa-east-coast/16447.html