ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Българи водят за №1 в света на волейбола. Битки за "Златния волейболен глобус"

24 януари 2013

 

Почти всички наши представители ще продължат във втория кръг на престижната класация "Волейбол глоуб 2012" на най-големия сайт за този спорт www.volleyball.it. Гласуването за първия кръг с фенове от цял свят приключи на 10 януари.
Класацията е направена по двойки на директна елиминация. Матей Казийски води с убийствена разлика пред бразилеца Данте Амарал (75%). При диагоналите Цветан Соколов е с 65% срещу бразилската звезда Леандро Висото, с когото бяха съотборници в "Тренто". До късния следобяд с 55% Виктор Йосифов бе на път да пребори по вот американеца Дейвид Лий, а либерото Теодор Салпаров имаше 60% в двойката с Андреа Джови.
Георги Братоев получава по-малко гласове срещу разпределителя на Аржентина Лучано Де Секо (43%). Последният ни представител при състезателите - Теодор Тодоров, бе с 45% срещу Лукас Саткамп (Браз).
Радостин Стойчев е почти безапелационен в своеобразната битка с наставника на СКРА (Пол) Яцек Навроцки. Старши треньорът на Тренто има 85%. Неговият наследник в националния ни тим Камило Плачи води с 67% на Даниел Кастелани. Във втората фаза на анкетата ще се включат над 100 журналисти от целия свят, които ще определят крайните победители в категориите.
Битките за "Златния волейболен глобус":

РАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ

Сергей Гранкин (Русия) - Рафаел (Бразилия)
Павел Загумни (Полша) - Валерио Вермилио (Италия)
Никола Гърбич (Сърбия) - Рикардо (Бразилия)
Лукаш Тихачек (Чехия) - Лукаш Жигадло (Полша)
Марлон (Бразилия) - Драган Травица (Италия)
Александър Бутко (Русия) - Уилям (Бразилия)
Лучано Де Секо (Аржентина) - ГЕОРГИ БРАТОЕВ
Доналд Суксо (САЩ) - Бруно Резенде (Бразилия)

ДИАГОНАЛИ

Максим Михайлов (Русия) - Клейтън Стенли (САЩ)
ЦВЕТАН СОКОЛОВ - Леандро Висото (Бразилия)
Ян Щокър (Чехия) - Александар Атанасийевич (Сърбия)
Михал Ласко (Италия) - Либерман Агамес (Колумбия)
Збигнев Бартман (Полша) - ВЛАДИМИР НИКОЛОВ
Дмитрий Мусерский (Русия) - Георг Грозер (Германия)
Иван Милкович (Сърбия) - Уолъс (Бразилия)
Игор Омърчен (Хърватска) - Алесандро Фей (Италия)

ПОСРЕЩАЧИ

Сергей Тетюхин (Русия) - Симоне Пароди (Италия)
Османи Хуанторена (Куба/Италия) - Тарас Хтей (Русия)
Данте (Бразилия) - МАТЕЙ КАЗИЙСКИ
Факундо Конте (Аржентина) - Кристиан Савани (Италия)
Бартош Курек (Полша) - Матю Андерсън (САЩ)
Ървин Нгапет (Франция) - Вилфредо Леон (Куба)
Иржи Ковар (Италия) - Мурило Ендрес (Бразилия)
Хенри Бел (Куба) - Иван Зайцев (Италия)

БЛОКИРОВАЧИ

Лукас Сааткамп (Бразилия) - ТЕОДОР ТОДОРОВ
Дмитрий Мусерский (Русия) - Макс Гюнтьор (Германия)
Роберланди Симон (Куба) - Марко Подрасчанин (Сърбия)
Емануел Кохут (Словакия) - Луиджи Мастранджело (Италия)
Марчин Мозджонек (Полша) - Николай Апаликов (Русия)
Емануеле Бирарели (Италия) - Александр Волков (Русия)
ВИКТОР ЙОСИФОВ  - Дейвид Лий (САЩ)
Драган Станкович (Сърбия) - Сидао (Бразилия)

ЛИБЕРО

Алексей Обмочаев (Русия) - Алексис Гонсалес (Аржентина)
Маркус Щоервалд (Германия) - Кжищоф Игначак (Полша)
Сержио Ногейра (Бразилия) - Жан Франсоа Ексига (Франция)
Ричард Ламбърн (САЩ) - Андреа Бари (Италия)
Андреа Джови (Италия) - ТЕОДОР САЛПАРОВ
Юбер Ено (Франция) - Никола Росич (Сърбия)
Александър Соколов (Русия) - Кейбел Гутиерес (Куба)
Масимо Колачи (Италия) - Сержио Сантос (Бразилия)   

ТРЕНЬОРИ

Владимир Алекно (Русия) - Марсело Мендес (Аржентина)
Силвано Пранди (Италия) - Алън Найп (САЩ)
Алберто Джулиани (Италия) - Анджей Ковал (Полша)
Витал Хейнен (Белгия) - Андреа Анастази (Италия)
Мауро Беруто (Италия) - Хавиер Вебер (Аржентина)
Даниел Кастелани (Аржентина) - КАМИЛО ПЛАЧИ (ИТАЛИЯ)
Яцек Навроцки (Полша) - РАДОСТИН СТОЙЧЕВ
Бернардо Резенде (Бразилия) - Глен Хоуг (Канада)
 
Матей Казийски: Не смятам да играя за друга страна освен България
Ще излъжа, ако кажа, че нямам такива сутрини, в които да ми е писнало. Случва се да ми писва от волейбола, но това са моментите, в които трябва да си професионалист и да свършиш това, което трябва да свършиш и, което е на сърцето ти. Честно казано не се притеснявам, ако трябва да сменя обстановката и да загубя комфорта си в Тренто, но наистина се чувствам добре тук. Предвид това, че прекарвам по-голямата част от годината през последните 6 години тук, това е вторият ми дом. Като се прибера вкъщи в София, не изкарвам повече от две седмици в годината, а тук прекарвам повече от 7-8 месеца, така че за мен тук е "моето вкъщи". Тук са ми повечето лични вещи, тук са ми нещата, но при всички положения не е лесно. Все пак, разбирам, че съм българин в чужбина и човек трябва да се приспособява", заяви Матей Казийски.

"Първо тук е много спокоен и много подреден град, така че всеки, който дойде тук освен да мисли за волейбол си подрежда и живота по свой начин. Това също много влияе. Като се прибави и спортно-техничната част, тук много се тренира, но за сметка на това се постигат сериозни успехи, така че всичко е добре. Отборът е много силен, чувстваме се добре заедно в Тренто и това също много влияе на избора на всеки един играч. Когато се намира на едно място, където се чувства добре, живее добре и постига това, което иска във волейбола, е трудно да откажеш на подобна оферта. Вероятно сигурно някога ще сменя обстановката, тъй като тя се променя. Никога не се знае какво ще стане утре, така че не съм с мисълта, че ще остана тук до края на кариерата си. Нямам такава идея, но ако стане, няма да ми бъде тъжно", добави Матей.

"Не мога да кажа, че ми е тъжно, че не играх на Олимпиадата, но ми е тежко, защото хвърлих много труд и много желание за тази Олимпиада. От друга страна ми е мъчно много повече затова, че това, което направих остана един вид нечуто. Срещнах подкрепа не само от своите съотборници, но и от страшно много фенове. Когато казвам "нечут и неразбран", имам предвид кръговете от хора от по-високо ниво, които наистина имаха възможност и с малко желание можеха да променят нещата наистина така, както на мен ми се иска. За съжаление обаче бях нечут или неразбран и нещата остават що-годе така, както бяха преди. Не е това начин
ът, по който българския волейбол трябва да върви напред…
Моите условия, за да играя за националния отбор, остават непроменени. Желая промени в Българската федерация по волейбол относно управлението, относно развитието на българския волейбол и естествено промени в ръководството. Това е моето желание и това са моите условия. Разбира се, това е чисто мое лично мнение и не мога да го налагам на никого. Нямаше лична обида за решението ми, просто останах разочарован от много хора, тъй като смятах, че с разговори и желанието ще вървим напред. Но се оказа, че е само на приказки, а действията бяха точно обратните", смята звездата на Тренто.

Неофициално разговарях с Камило Плачи, но все още не съм му дал окончателен отговор дали ще се върна. Не знам как
ва ще бъде цялата обстановка около националния отбор. Все още е рано да отговарям на този въпрос. В момента мисля какво ще стане тук в Тренто, за националния отбор има време. Разбира се, че имам желание да играя за националния отбор, но както вече казах не веднъж, не при всички условия. Това, че ще играя за друга страна са просто приказки, които вървят безпочвено из пространството, тъй като лично аз нямам такава оферта", завърши Матей.
Публикува се по:
http://volleyball.sportal.bg/news.php?news=400515

 

снимка:Twitter

незначителни съкращения