СРЕЩИ

Левон Хампарцумян: „През 2013 г. лихвите по кредитите и депозитите ще падат”

22 януари 2013

 

 Левон Хампарцумян е роден през 1953 г. в София. От 2001 г. е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. Левон Хампарцумян е и председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките у нас и заместник-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).э В биографията му четем още, че е член на настоятелствата на Висшето училище по застраховане и финанси и City University of Seattle в България.
Левон Хампарцумян е носител на Ордена на Звездата на италианската солидарност и през 2008 г. получава титлата комендаторе от президента на Италия Джорджо Наполитано.
Последната му лична награда е „Мениджър на годината 2012“, която му бе връчена лично от президента Росен Плевнелиев.
Левон Хампарцумян е дипломиран инженер-химик и професионалният му опит е свързан с ръководни позиции в PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young. В периода 1999-2001 г. той е бил последователно заместник-министър на икономиката и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.
 
Господин Хампарцумян, бяхте избран за мениджър на 2012 г. Как един банкер става мениджър на годината, и то в условия на криза?
Кризата е условно понятие. Хората с рационално мислене и балансирани решения успяват да управляват бизнеса си въпреки затрудненията, които са неизбежни.
Връчената ми награда е признание на бизнес общността. От време на време и някой банкер трябва да стане мениджър на годината. А иначе банките са толкова успешни, колкото успешни са техните клиенти. Няма как да са по-добре от тях.
 
Кои са вашите правила за професионален успех?
По-лесно се прави списък с това какво не бива да правиш, отколкото с това какво трябва да правиш. Не мисля, че съществува лист с десет или петнадесет правила, които, ако изпълниш, ще бъдеш успешен. Но има неща, които, ако не изпълниш, със сигурност ще се провалиш. Сред тях са липсата на професионализъм, етика, комуникация и обратна връзка с партньорите, дори с конкурентите.
 
В края на миналата година бяха оповестени различни статистики, според които българинът става все по-беден, а в същото време спестяванията му в банките се увеличават. Как ще коментирате това?
По дефиниция в богатството се включва и стойността на жилищата. В последните години цената на имотите силно се понижи и това се отрази в проучванията.
Паралелно с това, провокирани от икономическата ситуация у нас и по света, хората не искат да харчат парите, които изкарват, защото не се чувстват сигурни в бъдещето си, и спестяват. Ето как постигаме ръст на депозитите. В момента, в който икономиката тръгне по-устойчиво да расте, тези неща ще се променят. Мисля, че след няколко години спад цените на жилищата вече леко възвръщат позициите си. Това оказва съществено значение.
 
Какво трябва да направим, за да живеем по-добре?
За да живеем по-добре, всеки от нас, включително хората, които сме избрали да ни управляват, трябва да положим усилие и да вършим работата си по възможно най-добрия начин. Нужно е също да се стимулира предприемчивостта на българина и да се направи средата за правене на бизнес лесна. В момента има един куп предизвикателства, които правят правенето на бизнес значително по-трудно, отколкото на други, по-богати места по света. Така че, ако искаме да бъдем конкуренти на по-богатите и ние самите да станем по-богати, трябва да сме по-благосклонни и по-внимателни към предприемчивите хора, защото те генерират новото богатство, а не преразпределят стари пари, данъци и т.н.
 
Какви са вашите прогнози за банките и икономиката през 2013 г.?
Най-вероятно 2013 г., ако няма външни шокове, ще прилича на 2012-а. Тоест можем да очакваме относително стабилна среда, нисък растеж и съответно тенденция на леко понижаване на лихвените нива по кредити и депозити.
Според прогнозите на анализаторите българската икономика тази година ще расте между 1% и 2%. Аз съм малко по-консервативен т. е. очаквам растеж между 1.2% и 1.5%. Което означава, че трябва да се наблегне на изчистването на лошите кредити в портфейлите, доколкото това е възможно, чрез реализиране на обезпечения, преструктуриране, сливания, придобивания и т.н. Може би ще видим консолидация в банковия сектор, породена главно от външни причини. Очаквам раздвижване на пазара като акционерно участие. Ще има и оптимизиране на разходите, с цел да се задържи рентабилността на банковата система. Да се надяваме, че преди края на 2013 г. ще се създадат условия за привличане на повече чужди инвестиции, тъй като капиталът в България не достига, за да осигури растеж на икономиката повече от 2% годишно. Привличането на чужд капитал е ключово за по-бързите темпове на растеж.
 
Вие сте запален любител фотограф. Кога и къде практикувате своето хоби и кой е най-интересният обект, който сте заснели?
Когато намеря време, с голямо удоволствие снимам. Правя го най-вече през почивните дни, когато пътувам.
Не мога да отделя нещо, което съм заснел, от другите обекти на моите снимки. Забелязъл съм обаче, че колкото по-дълго време минава и особено когато човек пътува и снима все нови и нови неща, започва да оценява старите. Те стават и един добър повод да си спомним за красиви и интересни места, където сме прекарали добре, за хора и събития...
Въпросите зададе Биляна Богоева
Публикува се по:
http://www.anonce.bg/articles/view/levon_hamparcumqn_interview
Незначителни съкращения
Снимка: Левон Хампарцумян получава наградата "Мениджър на годината 2012" от президента Росен Плевнелиев