КАЛЕЙДОСКОП

Пишат ни от Малага. Вълнуваща Коледа

16 януари 2013

 

Наближаваше 12.00 часа…След броени минути започваше Коледното тържество на ПБНУ “РОДИНА”. Трите врати на залата бяха широко отворени. Едната водеше към вече подредената по български обичай сцена. Предстоеше на нея да излязат облечени в народни носии ученици и да представят едни от най-светлите и тачени празници - Бъдни вечер и Коледа - съхранили духовното, насочващи мисли към традициите и българското християнско семейство…През другите две врати познати и непознати, малчугани и родители влизаха в просторната и светла зала и бързаха да заемат местата си. Стените бяха украсени с творбите на младата българска художничка Ася Цолова.
 
В един момент, родители, роднини, присъстващи на празника ни представители на местната администрация, всички те затаиха дъх….Възцари се ТИШИНА…Тържеството беше открито с приветствия и връчване на сертификатина дарители. След това започна представлението. Камината беше „запалена с бъдник”. Буйният огън означаваше, че през новата година ще се радваме на добро здраве и значими успехи… На софрата бяха наредени, съгласно традицията, нечетен брой ястия. След като стопанинът разчупи питката, последваха радостни възгласи и бурни аплодисменти! …Въздухът сладнеше от задоволство. Долових шепот: “Невероятно”! За толкова кратко време да се подготвят толкова добре!” Гореща вълна на ГОРДОСТ премина през тялото ми…Казах си: “Да, наистина, ЕКИПЪТ НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ е НАЙ-ДОБРИЯТ!”
 
Докато събралите се в залата плуваха във водите на ЩАСТИЕТО, на сцената излязоха най-малките ни звездички. Децата ни очароваха и просълзиха с песничките. Аплодисментите дълго не стихваха. Усмивки грееха по лицата на всички присъстващи.
 
Малко по–късно пристигна и Дядо Коледа с красивата Снежанка. Раздаде много подаръци на очакващите го деца.
 
След приключване на програмата, събралите се на тържеството малчугани, родители и приятели се наредиха до отрупаните с лакомства маси, за да се почерпят. Организирана беше и празнична томбола.
 
Благодарим на учители, ученици, родители и приятели. На всички желаем: „Весели празници!”…
 
Изпратено от г-жа Петранка Костадинова, управителен съвет на Асоциация „България – Малага 2010”, Малага, Испания