КАЛЕЙДОСКОП

Коледна магия в Чикаго

14 януари 2013

 

Празнуват Рождество Христово в училище „Св. Иван Рилски“-Чикаго
Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници, празник на надеждата, вярата и хармонията, времето, в което се случват най-много чудеса. Този ден е много обичан и от всички деца, които с голямо нетърпение очакват да получат подаръците си, донесени им от Дядо Коледа.

Този толкова красив и хубав празник ни събра за поредна година в залата към църквата  „Св. Иван Рилски“, където учениците бяха подготвили специална програма. Всяка година те успяват да изненадат приятно всички присъстващи с нещо ново и различно. Много от родителите казаха след програмата: „Еее, тази година тържеството беше невероятно...“ Но, да не избързваме. Нека ви разкажа, какво бяха подготвили малките българчета по случай празника Рождество Христово.

Тук е мястото да благодарим и на нашия специален гост, Генералният Консул Симеон Стоилов, който уважи програмата ни и поздрави всички присъстващи с настъпващите празници.

Програмата откриха най-малките с постановка по приказката „Щурец и мравка“. След това дойде вятърът  (малките ни малчугани много успешно пресъздадоха появата му). Вятърът пък доведе зимата със снежинките. Трогателни бяха малките красиви момиченца, облечени като снежинки, които танцуваха из сцената.

Не може да пропуснем и българския фолклор. По-големите ученици ни представиха драматизация по приказката „Галена Богданка“ .
След това чухме за самия празник Рождество Христово, българските традиции и обичаи, свързани с него, за Коледуването. Малчуганите изпълниха много рождественски стихотворения, изпяха коледни песнички.
Рождествената звезда изгря на сцената... "Пренесохме се" в гората, където животните се подготвяха да посрещнат Коледа. (Невероятна драматизация, под вещото ръководство на Добри Карабонев.) Лисицата и вълкът искаха да откраднат подаръците на Дядо Коледа, но Зайчетата и Катеричката успяха да ги спасят за радост на всички деца.
 
След като подаръците бяха спасени, дойде и дългоочакваният момент – появата на Дядо Коледа. Всички дружно го извикаха и той не закъсня - дойде с голям чувал с подаръци не само за учениците, а и за всички присъстващи в залата деца. Те пък толкова се ентусиазираха от появата му, че всяко детенце искаше да изпее нещо, за да зарадва Дядо Коледа. Тържеството продължи с песните и стихчетата на малките дечица, с усмихнатите им личица, когато взимаха подаръците...

Обявен беше и победителят от конкурса за изработка на коледна картичка (много трудна задача, за която помогнаха гостите в залата).

Магията на Коледа беше навсякъде около нас – в красивата елха, в засмения Дядо Коледа, в щастливите родители, в гордите учители, но най-вече в блестящите очички на децата, щастливо вперили поглед в Добрия Старец, поглед, изпълнен с вяра в доброто бъдеще, което предстои...Нека се опитаме да погледнем света през погледа на децата си, с повече вяра и изпълнени с любов сърца, защото както всички знаем, на Коледа стават чудеса...

Жана Картелян
В.’България СЕГА”
ww.Bulgariasega.com
Публикува се по:
ww.Bulgariasega.com