КАЛЕЙДОСКОП

Българска Коледа в Чикаго

09 януари 2013

 

Пъстроцветна коледна седянка в БУЦ „Знание”- Чикаго

Тази учебна година вълшебството на Коледа в училище „Родна реч” отбелязахме с колоритна Коледна седянка, която трогна и развълнува всички.  Багрите дойдоха от пъстро украсените сурвакници, също и от българските народни носии, с които децата бяха облечени, нашарени с цветя и шевици от различните краища на Родината и, разбира се, от ритмите на уникалния ни български фолклор.

В програмата бяха събрани разкази, песни, гатанки, кулинарни традиционни рецепти, танци, съчетани с традициите на коледуването и сурвакането. Децата се надпяваха, надсвирваха и надиграваха, разказаха за традицията на Бъдни вечер .

Малчуганите  на детска градина „Знайко”  танцуваха и изпяха три народни песни. Първокласниците разказаха за традициите на седянката и коледуването. Втори клас се представи с програма за празника на християнското семейство. Трети клас разказа какво и как се прави на Бъдни вечер. Четвърти клас развесели  публиката с остроумни гатанки. Шести клас поднесе любими кулинарни рецепти от семейната си Коледна трапеза.
...Пианистите се надсвирваха с български неравноделни ритми на пайдушко хоро, дайчово хоро и ръченица. Танцьорите на народни танци играха ръченица, съчетана със сурвакане. Момчета и момичета се надпяваха с „Дилмано, Дилберо” и „Посеяла баба леща”.
Всяко дете беше изработило пъстра сурвакница с гирлянди от пуканки, шарени конци, сушени плодове, гевречета, звънчета, пискюли, лакомства. Сурвакниците бяха създадени под ръководството на талантливите ни преподавателки по приложно изкуство - Анелия и Цвети.
Залата приличаше на вълшебен калейдоскоп! Празникът приключи с още по-пъстра кулинарна изложба, приготвена от всеотдайните ни родители, без които никога няма да е същото! 
Благодарности на всички, включили се от сърце и с много любов, към децата и българските ни традиции!

В  коледната традиция да дадем от сърце, тази година БУЦ „Знание” беше инициатор на проекта  „Да подарим Коледа”. Събрани бяха от нашите семейства над  $700, които ще заминат за дом за Медико - социални грижи за деца в Ямбол.

БУЦ „ЗНАНИЕ” ПОЖЕЛАВА ЩАСТЛИВА 2013, СБЪДВАНЕ НА ВСИЧКИ МЕЧТИ  И МНОГО КЪСМЕТ!

Даниела  Стоянова
Музикален педагог и преподавател по пиано

Снимки:Габриела Вълчева и Валентина Лимов

Публикува се по:

 http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/16304.html