Предстоящи Събития

Премиера на книгата „България – метрополия и диаспора" в Кишинев

02 януари 2013

 

В столицата на Молдова предстои премиера на книга, посветена на България и българските общности в чужбина. Изданието е дело на авторски колектив.
Книгата ще бъде представена на 04.01.2013 г. в Бюрото за междуетнически отношения в Кишинев. Озаглавена е: „България – метрополия и диаспора”.
Изданието излиза по повод 65-годишнината на дин Николай Червенков, известен историк, изследовател и общественик.
С името на професора е свързано излизането на едно от първите по-мащабни изследвания, реализирани в България, в годините на демокрацията и посветени на бесарабските българи  – „Българите в Украйна и Молдова. Минало и настояще”, създадено в съавторство с Иван Грек, д-р по история, изследовател и политик.
Проф. Червенков дълги години работи в Академията на науките на Република Молдова. Там той е старши научен сътрудник, както и завеждащ отдел „История на държавите в Югоизточна Европа”.
Проф. Николай Червенков е и първият ректор на Тараклийския държавен университет. Ръководител е на международни научни проекти и конференции.
Изследователската и обществената дейност на големия родолюбец е свързана също така дълги години и с Научното дружество на българистите в Република  Молдова, чийто председател той е.