КАЛЕЙДОСКОП

Среща с режисьора Людмил Тодоров в Прага

28 декември 2012

 
По време на Дните на българската култура в Прага, които се организират всяка година от сдружение “Възраждане”, на 26.11.2012 год. учениците и учителите от БСОУ “Д-р П. Берон” имаха прекрасната възможност да се срещнат с творци на българската култура. Наши гости бяха утвърдилият се български режисьор и сценарист Людмил Тодоров и Златна Костова – известен преводач и журналист в БТА.
Срещата се осъществи с любезното съдействие на г-жа Мария Захариева, председател на сдружение “Възраждане”, и предизвика голям интерес сред присъстващите.
Емоционалното начало бе поставено от директора на училището, г-н Еленко Начев, който връчи наградите на всички ученици, отличени на IV фестивал на българите по света “Аз съм българче”, организиран от социокултурна асоциация "Т.А.Н.Г.Р.А."-Мадрид с председател г-жа Деана Иванова.
Модератор на срещата бе г-жа Златна Костова, която представи накратко творчеството на режисьора Людмил Тодоров, като спомена, че ние сме сред малкото българи, гледали най-новия му филм “Миграцията на паламуда”. Учениците бяха още под въздействието на наскоро гледания филм, който ги впечатли със своя свеж хумор и комични ситуации.
Въпросите към г-н Тодоров буквално “заваляха” от всички страни на залата. Особено активни бяха учениците от 8-ми клас, които се надпреварваха да се интересуват от всичко, свързано със създаването на филма. Людмил Тодоров разказа за работата си с актьорите Христо Мутафчиев, Велко Кънев, Стефан Вълдобрев; разказа интересни случки около снимките на някои епизоди; говори за филмите “Шивачки” и “Емигранти”, за писането на сценариите; за театъра; за бъдещия си филм. Накрая подари на училището премиерната си книга “Разкази”.
Г-жа Златна Костова също бе “атакувана” от учениците с въпроси, отнасящи се към най-популярните телевизионни сериали, преведени от нея – “Ало, ало”, “Приятели”. Тя сподели, че с усърдие и обич се впуска във всеки нов превод. Обясни колко трудно “изкуство” е преводът, изискващ много знания, богата обща култура и концентрация. Ученици от 7-ми клас я попитаха за нейното предаване “Добри познати” по радио “Свободна Европа” и тя сподели, че са й гостували много общественозначими личности - в приятелска и задушевна атмосфера. Със своето лъчезарно и ведро излъчване г-жа Костова покори учениците, а въпросите не свършваха...
Когато общуването е приятно, времето лети неусетно. Срещата премина като един миг. Днес ученици и учители преживяха истинско удоволствие, докосвайки се до българското изкуство, благодарение на артистичните личности на Людмил Тодоров и Златна Костова.
Информацията е на БСОУ д-р „Петър Берон”, Прага