КАЛЕЙДОСКОП

Българска Коледа във Франкфурт на Майн. Невероятен спектакъл

27 декември 2012

 


Навсякъде по света,
където има българиКоледа се празнува по нашенски! Красив и много вълнуващ коледен празник спретнаха малки и големи в Българското училище във Франкфурт на Майн „Васил Левски”, създадено към едноименното сдружение с председател Людмила Шнайдер. 

 
Дългата подготовка за празника даде добри резултати. Децата вложиха много сили и енергия, за да научат танците и стихчетата! Преподавателите дадоха всичко от себе си, за да подготвят този невероятен спектакъл.
 
"Изпращаме една много успешна година!"- сподели ръководителката на училището госпожа Маргарита Русанова. На празника гостите и участниците бяха повече от 150 души.
 
На сцената, украсена и натъкмена по стара българска традиция, малчуганите, облечени в национални носии, изпълниха български танци и песни. Далече от родината българчетата се представиха отлично и заслужиха аплодисментите на всички.
 
Пиеската "Магьосникът Беличко"написана от поетесата Женя Стоянова, която живее в Германияразсмя малки и големи. Самата Женя бе гост на тържеството и с радост отбеляза, че децата са играли като истински артисти.
 
Дядо Коледа дълго раздава подаръци на послушните българчета. На празничната трапеза имаше вити погачи, точени баници, сърмички и какви ли не нашенски вкусотийки, грижливо приготвени от родителите на малките ученици.
 
Добре похапнали и доволни от себе си участници и гости се хванаха на хорото. После дълго пяха български песни...

Всички се съгласиха с признанието, че, ние, българите, умеем и можем да се веселим заедно.
 Обещахме си за следващата Коледа да направим още по-вълнуващ български празник!

Вася Статева
, Франкфурт на Майн, Германия