КАЛЕЙДОСКОП

Коледен концерт в Копенхаген

27 декември 2012

 

Коледен концерт на децата от БПЦ „Иван Вазов”, Копенхаген

На 16.12.2012 в Техническото училище (ТУ) на Копенхаген децата от БПЦ „Иван Вазов” заедно с техните родители и гости, празнуваха Рождество Христово.
Любезен домакин на тържеството беше Томас Сьоренсен - родител на дете от занималня „Калинка” и учител в ТУ, което ни предоставя помещения за ежеседмичната ни работа.
Специални гости на празника бяха Посланикът на Република България в Кралство Дания г-н Валентин Порязов, който поздрави всички присъстващи с настъпващия светъл празник и Консулът г-н Стефан Стойков.
Тържеството премина в духа на българската фолклорна традиция. На просторната сцена беше подредена одая от български селски дом. Водещите на празника – учителката на групата Български език за възрастни Люба Сьоренсен и Кристин Иванова разказаха за българските коледни и новогодишни традиции. Разказите им бяха богато илюстрирани от изпълненията на деца и възрастни.
Около грижливо наредената традиционна празнична трапеза семейството очакваше добри гости – коледари. Нагиздени с импровизирани носии и под акомпанимента на акордеониста Кольо Колев на сцената излязоха коледарите – датчани от групата Български език за възрастни, които изпяха песента „Стани Hине, господине” и благословиха стопаните за здраве и берекет. Домакинята Лине Aндеpceн дари гостите с кравайчета и сушени плодове.
Празникът продължи с емоционалното изпълнение на малките певци и танцьори от Hиво1. Заедно със своята учителkа Милена Стоилова-Педерсен те изпълниха песента „Седнало е Джоре” и заслужиха бурни овации. Цикълът на зимната празнична обредност на нашия концерт затвориха деца от Hиво 2, които сурвакаха и наричаха.
Празникът продължи със завладяващото балетно изпълнение на малчуганите от занималня „Калинка”, водени от тяхната учителка Красимира Колева. По сцената полетяха рой снежинки, гонени от вятъра и танцуващи между дърветата. А ние, възрастните, отдавна не бяхме се радвали така на зимния сняг и вятър.
Коледеният концерт завърши с блестящо изиграната от Hиво 2куклена постановка на приказката „Дядовата ръкавичка” под режисурата на класната на децата Ивелина Недеваипомощта на разказвача – г-жа Гергана Трасборг.
Дружното изпълнение на финалната песен „С червените ботушки” повика при децата и най-желания гост – Дядо Коледа и помощничката му Снежанка. Те дариха децата с български коледни книжки и лакомства и получиха в замяна песни и стихчета.
След това малките изпълнители и техните гости се насладиха на кулинарното изобилие, сътворено от сръчните ръце на майки и баби.
Всеки гост имаше възможност да се порадва на сурвакниците, изработени от децата и техните родители в часа за български традиции и култура и да гласува за най-красивата.  Призът беше присъден на Матиас Брадфорд от занималня „Калинка”.
Разделихме се със стоплени от чистите детски гласчета сърца и с чувство на вечност от съживените стари традиции.
Ивелина Недева, Копенхаген, Дания