КАЛЕЙДОСКОП

Коледно тържество в Хамбург

20 декември 2012

 

В навечерието на големия християнски празник Коледа в празнично украсената зала на  Хамбург Хаус Аймсбютел на 15-ти декември се състоя традиционното коледно тържество на учениците, родителите и приятелите на Българското училище в  град Хамбург.
 
Г-н Луизов и г-жа Ригел от Управителния съвет на училището откриха тържеството и изказаха благодарност към учениците и техните преподаватели г­-жа Найес, г-жа Калчева, г-жа Маркова, г-жа Симеонова и г-жа Дойкова за въодушевлението и радостта, с която те подготвиха коледното тържество, а също и на родителския комитет и родителите-доброволци, които помогнаха при организацията и особено при подготовката на традиционната българска трапеза.
 
Те благодариха и на участиниците в надхвърлилата вече рамките на Българското училище в Хамбург благотворителна акция за събиране на играчки и коледни лакомства под надслов „Деца помагат на деца“, за подпомагане на Центъра за социална интеграция и рехабилитация на деца /ЦСРИД/ в гр.Дупница. Със събраните средства от продажбата на предмети на благотворителния щанд, изработени в рамките на коледния семинар на 24 ноември 2012, ще бъдат закупени материали за развитие на психомоториката. Транспортът до Дупница ще бъде осигурен със съдействието на г-н Хартвиг.
 
Г-н Имайер, почетен хонорарен консул на Република България в гр. Хамбург и отец Кръстин от Българската православна община в гр. Хамбург поздравиха всички присъстващи, като отправиха своите най-сърдечни пожелания за здраве и много успехи. Сред нашите гости беше и г-жа Юкер, председателка на Клуба на жените и семействата в гр. Хамбург.
 
Тържеството откриха най-малките участници от детската градина към Българското училище с танца на снежинките и песента “Искам да прегърна Дядо Коледа”. Артистите от предучилищната група изпяха “Коледна песен” и представиха приказката „Дядо и ряпа“. Малките сурвакари от първи клас внесоха добро настроение в залата с пожеланията си за здраве и плодотворна година. 
 
Художествената програма продължи с представянето на учениците от втори клас с драматизация на приказката ,,Коледни камбани“ на Петя Касабова. Ученици от трети клас и четвърти клас рецитираха коледни стихове, а горен клас се представи с песните песента “Елхови лес” на български език и песента Christmas Time на Train.
 
В тържеството взе участие и танцовия състав „Здравец“. Изпълнени бяха кръшни български хора, към които се включи и публиката.
 
Дядо Коледа пристигна  в празнично украсената зала на  Хамбург Хаус Аймсбютел. Двамата заедно със  Снежанка поздравиха присъстващите на празника ученици, учители, родители и гости, и раздадоха дългоочакваните подаръци. 
 
 
Следобедът продължи с хубава българска музика, веселие и приятни разговори.
 

Ралица Ригел, Хамбург, Германия