ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

2012. КВН в Одеса. И някоя друга мисъл на С.Й.Лец

20 декември 2012

 

КВН! Забавление, размисъл, остър ум, интелект…Приятно изживяване и раздвижване на ума за млади хора. Супер!

Какво още?„Не ходи по изтъркани пътища, ще се подхлъзнеш”. Това е мисъл на Станислав Йежи Лец – полски писател, преводач, юрист и филолог. Известен е с находчивите си афоризми, епиграми и сентенции.
Защо си спомняме за Лец ли?! Заради мислите му, които впечатляват, вдъхновяват, предлагат идеи, карат те отново и отново да се завръщаш към тях.…Интерпретираме С.Й.Лец с усмивка, с настроение, със закачка, с размисъл, защото знаещите и мислещите са уважавани-те в живота.
Много знаещи и мислещи няма как да не открием, и в залата, и на сцената, когато се представя младежкото състезание „КВН” в Одеса.
Няма как да не е забавно/закачливо/намигващо/усмихващо да използваме и някоя друга  „невчесана мисъл” на гениалния поляк, за да съобщим за изобретателни, решителни и вдъхновени  в  общуването сънародници в чужбина. Такива са младите българи в Одеса и региона.
Общуването сближава. Намираш интересни теми, откриваш приятели. Изобретателност е хубаво да има, щом се срещат хора със самочувствие и светоусещане, с амбиции, с хоризонт и нагласа към действия.
Ако водата ти стигне до устата горе главата(С.Й.Лец)
Кой казва, че младите хора трудно се решават на инициативи, че, ако те се случат, то, по-скоро, сравнително малко са преките участници в тях. Има си примери, че това не е точно така.
Мислите на Лец ни водят в размисъла за новите форми и формули, намерени и  намирани от младите българи по света, за да развият, тласнат напред и разнообразят общуването.
Знае се, че младите хора по-трудно приемат дълги дискусии и по-лесно сблъсъци на мненията. И така се раждат възможностите за изразяване на гледни точки.
В такава нова продуктивна формула на общуването за младите бесарабски българи се е превърнато младежкото състезание „КВН” или Клуб на веселите и находчивите, развиващо се в Украйна.
Какво е „КВН”? Младежко състезание, в което участват предимно студенти. Те се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации, предварително подготвени сценки. Това е кратката визитка на инициативата, представена от страна на организаторите. 
Всеки зрител носи в театъра своя акустика(С.Й.Лец)
Младежкото състезание „КВН” се организира в Одеса, забелязван център на хумора и сатирата, ако обърнем поглед към изминали години и възприети практики и предавания в електронни медии в чужбина.
Няма лошо да се възроди идея за популярно предаване, ако има творческо преосмисляне. А  това няма как да не е така, след като общуването сред бесарабските българи навлезе не просто в нов етап, а в нова епоха в годините след 90-а през миналия век.
В Украйна младежкото състезание се осъществява от организацията „Конгрес на българите в Украйна” в сътрудничество с младежкото сдружение „Актив”.
Организаторите съобщават, че популярността на този формат прояви е много голяма. Казват, че е най-популярната инициатива там. Защо не?
В общуването израстват дълбоките хора, интересните личности, пожелалите и по-сериозен размисъл, тези, които няма утре да останат вкъщи и незаинтересовани от това, което им предлага като възможност гражданското общество.
Не се бори със себе си — ще загубиш(С.Й.Лец)
Изобщо не се съмняваме в симпатиите на младите хора към едно провеждано състезание. Не заради отношението им към спорта, към спортния дух, и от само себе си, а защото е смислено да печелиш приятели с компетентност, с креативност, с находчивост, с интелект и остроумие.
Важно е да разсъждаваш върху проблеми, да мислиш смело, самостоятелно. В годините на демокрацията прозорците към този полъх на свободата са широко отворени.
Информацията нахлува в живота ни като свежа струя, замайва с теми и интерпретации, и е от значение да си проникновен и проницателен, дълбок в разглеждането на темите, да умееш да ги представиш ясно и разбираемо, за да убедиш в намерено/разбрано/открито.
Струва ми се, че ако вкарваш, понякога, и ирония, в домашно подготвения материал, а това занимание също предполага състезанието, по замисъл и сценарий, то не е зле тя да върви ръка за ръка със самоиронията. Защото
Авторът може да извърши самоубийство, задоволявайки вкуса на публиката(С.Й.Лец)
Състезанието „КВН” предлага на младите хора  - форум и хоризонт. То е отворено за включване в него на нови отбори и за стари участници. Това разбираме от началото на третия сезон в развитието на инициативата.
Състезанието носи слава и популярност на победителите, но и желание в победените, вероятно, за достоен реванш, догодина.
Така следващият път се превръща в изпитание за съсредоточеност и интелект. С това конструктивното надделява над злата/вулгарната закачка, която отпада като възможна/невъзможна реплика.
В закачката , вероятно, не е зле да има повече премереност, в разсъжденията – по-малко гневливост.Знам ли?
За да достигнеш до извора, трябва да плуваш срещу течението(С.Й.Лец)
Ех, все този Лец. Именитият поляк ни преследва, изсветлява, озарява, превъзбужда, напряга, усмихва. Все Лец.
През есента на 2012 година започна третият сезон на състезанието „КВН” в Одеса. В първия четвъртфинал  участваха отборите „Люти чушки“, „Дивитлийски гламур“, „Делжилерски Трeндафил“, „Лудички“ и „Сляпа уличка“, във втория - „Супер Троенци“, „Три Пиперя“, „Шопски диалект“, „Чийшийска мафия“ и „Бабините Трънки“.
Наименованията на отборите излъчват изобретателност. Заради лютите чушки, да кажем, че има интерес, навярно, и към по-пиперлив хумор…
Важно е, мисля,  младите хора да изпитват и удоволствие от общуването, и вдъхновение от инициативите. В този смисъл младежкото състезание е много сполучлива форма за изява.
Младите българи в Одеса са възприели състезанието като приятна/приятелска среща, а не като сблъсък на страсти. Инициативата е пожелана среща с духовното и духовитото.
Младите хора участват в среща, в която текстът те забавлява/развлича/ размисля/провокира, а „острата мисъл” - извиква признание, печели симпатии. Защото
Всичко е в ръцете на човека, затова те трябва да се мият често(С.Й.Лец)
Поддържането на хигиена в поведението на младия човек е, да бъде самия себе си, да е изобретателен, проникновен, решителен, предприемчив…
Прекрасно е да се разсъждава и разисква на роден български език. Поддържането му е от изключително значение, особено в държави, където живеят много националности.
Разнообразните форми на общуване извикват и уважение, и благодарност...към проникновените и проницателните, т.е. към остроумните/находчивите.
А „КВН” продължава и през 2013-а. Пък като си прихванал и мисли на С.Й.Лец, нали, няма да е честно сега да настъпи…”краят на света”.
Кой край? Не, зная, че не ме питате. Знаете. Можете да включите Нешънъл Жиографик TV канала на изобретателите, изследователите и откривателите. В горния ляв ъгъл на монитора е изписано - NATIONAL GEOGRAPHIC, в горния десен - 1 ДЕН ДО КРАЯ. Отброява. Казват така било от дни.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”