ПОСТИЖЕНИЯ

Теодор Ушев(Канада), анимация и Ралица Чолакова(Канада), музика радват с изявите си

10 декември 2012

 

Много български музиканти и аниматори се реализират в чужбина. В годините на отворените общества и афинитет към мултикултурализма, особено тачен в Канада, и то от десетилетия, не е чудно, че български таланти са приети там много сърдечно и се налагат с арт-изявите си.
По-скоро е много интересно, но не и странно, че за участие в Дните на канадската култура в България са поканени българи, които се развиват в професионален план в Канада.
Българската публика има удоволствието по замисъл да съпреживее творчеството и постиженията в изкуството на цигуларката Ралица Чолакова и аниматора Теодор Ушев. Предлагат се камерен концерт и киновечер.
Почитателите на класическата музика и киното имат възможност да поглегнат към творческата кариера на двама много талантливи български професионалисти в сферата на изкуството.
Възможно е някой да не се впечатли особено много от знаменателния иначе сам по себе си факт, че български аниматор прави филми в Канада. Родни аниматори има и в Холивуд – меката на световната киноиндустрия…
Нека да обърнем внимание обаче на някои детайли. Теодор Ушев, за който иде реч,  с филма си (“Tower Bawher”) е избран да представлява Канада на форума "Дегустацията на чуждестранните култури", разказват медии.
Важно е, мисля, да се каже , че на форума Полша и Швеция са представени със светила в световното кино. Филми на Кжищоф Кешловски и Ингмар Бергман намират място там.
Няма да е голяма изненада и включването в дните на културата на Ралица Чолакова. Тя е представлявала Канада както на международни фестивали и конференции, така и в концерти и със самостоятелни изяви в 25 държави по света.
Ралица се озовава в Канада, след като е била в Австрия. Там има награда за постижения и принос към културата(1996).
Талантливата българка пътува за Канада, след като е получила стипендия от Центъра за изкуства в канадския град Банф. И така Ралица се премества и остава в Отава.
Ралица Чолакова е била концертмайстор на Филхармонията на Тъндърбей. Издала е няколко компактдиска. Пак в медиите, четем, че тя е един от малкото български музиканти, които често звучат в предаванията на Канадското национално радио Си Би Си.
Теодор Ушев заминава за Канада, след като през 90-те става известен у нас с оригиналните си театрални плакати.Установява се в Монреал.Там и до днес живее и преподава анимация в Университета "Конкордия". 
Изключително талантливият творец печели признание и награди от фестивали с късометражни филми, като „Тауър Бауър“ (2005), по музика на Георгий Свиридов, детският „Царица“ (2006) и „Човекът, който чакаше“(2006), по текстове на Франц Кафка.

Теодор Ушев е
и автор на 12-те телевизионни мини-клипове за албума на Дейвид Гилмор от „Пинк Флойд” през 2007 г.
Сънародникът ни има награди от международни анимационни фестивали в Лондон(Англия), Единбург(Шотландия), Дженцано(Италия), Еспиньо(Португалия) и не само от там.
В специалния концерт, посветен на Канада, Ралица Чолакова е избрала да представи пред публиката канадските композитори Евелин Струбах и Благо Симеонов, както и творби от Йохан Себастиан Бах, Франц Шуберт и Астор Пиацола.
Аниматорът Теодор Ушев предлага ретроспектива  на творчеството си с прожектирани: Tower Bawher, Тhe Man Who Waited, Tzaritza,Drux Flux,Lipsett Diaries, Yannick Nezet Seguin.
И така Дните на канадската култура представят успели българи в музиката и анимацията.
по материали в медии
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”