КАЛЕЙДОСКОП

Концерт „Мир и толерантност” в Мадрид

05 декември 2012

 

Стана традиция Социокултурната асоциация „Т.А.Н.Г.Р.А”.- Мадрид да организира Коледен концерт. Тази година той се състоя на 1.12.2012г. от 18:00ч. в Културния дом „Хосе Сарамаго” в Леганес, квартал на Мадрид.
Предложихме на публиката прекрасен концерт заедно с една румънска асоциация – Румънски дом и съюз - Леганес. Събитието беше посветено и на Националния празник на Румъния. В залата се събраха официални гости от българското и румънското посолство, както и представители на испанската администрация .
На събитието присъстваха Десислава Парушева - Първи секретар в Българското посолство в Испания, Моника Ребецу- Секретар в Посолството на Румъния, Ангел Хуарес Ортис – Съветник от Народната партия , Антонио Рафаел Алмагро – съветник от ULEG(Политически съюз в Леганес), Борха Гутиерес Иглесиас – Кмет на Брюнете, Емилио Гонзалес Алварес – Технически съветник по социалните проблеми и Имигрантите в Кметството на Леганес, Паулина Мирча, Асоциацията на румънците в община Мадрид; Ангела Петре, Pro Vita Председателят на сдружението Lex (Торехон де Ардос);Родика Забориля, Румънската асоциация от Брунете, Алла Дидовска Евсигнеева, Председател на Асоциацията „Единство на славяните”; Иван Парро Фернандес, писател и Координатор медии в Общинския съвет на Мораталас
 
В програмата се редуваха български и румънски изпълнения .Залата с капацитет от 500 места беше изпълнена до краен предел. Българските песни и танци бяха посрещани с бурни овации.
В началото на концерта предложихме акапелно изпълнение на „Тиха нощ” на български и на испански. Част от децата, които ходят на занятия в българското неделно училище  „Христо Ботев” - Леганес, показаха техните умения да пеят и рецитират.
Малко по-късно коледари ни разтърсиха с песните и наричанията си. Сетне програмата ни продължи с тракийския танц Гроздана, ръченица и копаница…
Певците ни внесоха и друг нюанс в програмата - изпълниха стари градски песни и  развеселиха всички събрали се.
Българското участие в програмата бе оценено изключително високо и от публика, и от официални гости.
След приключването на концерта, председателите на асоциациите „Т.А.Н.Г.Р.А” - Мадрид. и CasadeRumaniaUnidadeLeganés – Румънски дом и съюз - Леганес, Деана Иванова и Флорин Янчу, получиха много поздравления и похвали от местната администрация за съвместната им работа и за прекрасния концерт. Прозвучаха обещания за помощ и подкрепа за дейността на организациите.
Информацията е предоставена от г-жа Деана Иванова, председател на социокултурна асоциация „Т.А.Н.Г.Р.А.”--Мадрид, Испания