КАЛЕЙДОСКОП

Български КВН в Одеса. Трети сезон

03 декември 2012

  

На 21 ноември 2011 г. в столицата на хумора в Украйна – гр. Одеса  (Украйна)  се състоя първата игра от четвъртфинала на третия сезон на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна. Клуб на Веселите и Находчивите или съкратено КВН, e състезание, в което отбори, състоящи се предимно от студенти, се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации, предварително подготвени сценки.
 
За българската общност в Одеса КВН е събитие, очаквано с голям интерес. За трети път Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ с подкрепата на Българския младежки клуб „Актив“ организира състезание по хумор между български отбори от Бесарабия.
 
Този сезон на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна ще състои от пет игри. Първата игра се проведе на 21 ноември. В нея участваха отборите „Люти чушки“, „Дивитлийски гламур“, „Делжилерски Трeндафил“, „Лудички“ и „Сляпа уличка“, като първите три преминаха напред...
 
За полуфинала ще се класират други три отбора, определени след следващото състезание: те ще бъдат излъчени измежду „Супер Троенци“, „Три Пиперя“, „Шопски диалект“, „Чийшийска мафия“ и „Бабините Трънки“. Полуфиналът ще се състои от две игри и ще се проведе към края на февруари 2013 г., а финалът – през април.  Победителят в третия сезон на състезанието КВН ще спечели голямата награда – едноседмична почивка в България за целия отбор.
 
Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:
„Едно от нещата, което обединява стотици българи в Одеса е хуморът. Това го доказват и препълнената зала, която събира над хиляда души, и новите отбори, които тази година са 10. В третия сезон за пръв път се включиха и българи от с. Паркани, единственото българско село в Приднестровие (Молдова). Това е отборът „Шопски диалект“. Това мероприятие сплотява младото поколение българи в Одеса, а също така и създава мостове за сътрудничество с българи от Молдова. Приятно е да чуваш само българска реч, да видиш горди българи в залата. Културните мероприятия на роден език способстват на запазването и развитието на националната ни идентичност. А това е много важно да се прави именно в многонационалната Одеса, в която асимилирането е много лесно и бързо.“
Публикува се по информация, изпратена от Пресцентъра на „Информационния портал на българите в Украйна”