КАЛЕЙДОСКОП

Германско-българските дружества се събраха на форум в Дармщат

22 ноември 2012

 

На 3 и 4 ноември 2012 г. в Дармщат, Федерална република Германия, се проведе годишната среща на ръководствата на германско-българските дружества. Организатор и домакин на форума за пети пореден път бе Германско-българското дружество със седалище в Дармщат, което през тази година чества своя 35-годишен юбилей.
 
Дружеството разполага с клубни помещения в Дома на културата на „Казинощрасе” №3. Уредена е библиотека с богата колекция от българска музика и художествена литература. Организират се изложби и лектории на различни теми от миналото и настоящето на България. От няколко години се провежда курс по български език за възрастни. Традиционни са честванията, посветени на 3 март и 24 май, а също и летния Грил-фест, на който се канят сънародници и приятели на България от близките градове. Всяка година през юни дружеството участва в Интернационалния фестивал в Дармщат със самостоятелен, български щанд. Танцова група “Миндреле” допринася много за доброто настроение с изпълнението на български фолклорни танци.
 
След 1992 г. основен акцент в дейността на организацията е хуманитарната помощ за България, предназначена за домове за деца, лишени от родителски грижи. Подпомагането на детските домове в Долна баня, Доганово и Разлив са сред  по-значимите, вече осъществени проекти. Понастоящем се подпомага изпращането на деца от  Босилеград на летни и зимни лагери в България, провеждането на курсове по български език и история за кандидат-студенти, които желаят да се запишат в българските висши училища. Инициатива на дружеството на 6 септември 2007 г. са открити паметни плочи на Албександър Батенберг в Дармщат, където бъдещият български княз е посещавал Гимназията, както и в двореца в Югенхайм, близо до Дармщат.
 
На срещата в началото ноември участваха д-р Сигрун Комати, вицепрезидент на Германско-българското дружество за насърчаване на връзките между България и Германия, председателствано от д-р Хелмут Шалер; д-р Петер Феслер, управител на Германско-българския форум (Берлин), председателстван от Гернот Ерлер;   Калинка Кюпер, председател на Германско-българското дружество „Иван Вазов” в Есен, придружавана от Райнер Кюпер, също член на организацията; Андреас Кайзер, член на УС на Германско-българското дружество в Бавария със седалище в Мюнхен, придружаван от Жени Кайзер. На организаторите е изпратена информация от Германско-българското дружество в Лайпциг за дейността му, която е предоставена на участниците във форума.
 
От страна на домакините взеха участие Надин Бюзе, председател, и Инго Ендрик-Ланкау, втори председател и почетен консул на България за Федерална провинция Хесен, Оскар Шпранц, един от учредителите, сега почетен председател на сдружението в Дармщат, както и целият ръководен състав. Гост на форума бе Иван Йорданов, консул, представител на българското посолство, поднесъл приветствие от името на Н. Пр. Ради Найденов, посланик на Република България във Федерална република Германия. Поздравителен адрес по повод на инициативата, както и по случай 35-годишнината на дружеството, бе изпратен от Росен Иванов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина.
 
Форумът беше открит от Надин Бюзе. В уводната част от програмата за деня бяха включени доклад на Инго Ендрик-Ланкау, посветен на Александър Батенберг („Княз Александър 1. - един дармщатец”), последван от изпълнения на пианистката Таня Георгиев. В деловата част на срещата участниците информираха за основните моменти от дейността на дружествата през изминалата година, обмениха се идеи по въпроси, свързани с перспективите на развитие в близкото бъдеще.
 
Александър Ненов обърна внимание на присъстващите върху традицията, положена през 1981 г., да се провеждат ежегодно срещи на ръководствата на германско-българските сдружения. През изминалия период те са допринасяли много за координирането на усилията на отделните сдруженията в хуманитарната и културна дейност, свързана с България, за набелязването на мерки при решаването на един или друг въпрос в посочените сфери.  
 
          Сигрун Комати сподели акцентите в развитието на Германско-българското дружество за насърчаване на връзките между България и Германия, основано през 1995 г. по инициатива на проф. Волфганг Геземан и на проф. Хелмут Шалер. Целта на дружеството е да съчетава усилията на изявените българисти, продължавайки традицията на основаната през 1916 г. от Густаф Вайганд “Българска библиотека”. Новата поредица под наименованието „Годишник” (информационен орган на дружеството) излиза под редакцията на проф. д-р В. Геземан.
           
          Д-р Петер Феслер информира за прояви на Германско-българския форум, свързани с въпроси от областта на политиката, историята и общественото развитие. В рамките на Германско-българския форум е сформирана работна група по проблемите на опазването на околната среда, която от няколко години организира семинари с български общини. Редовно се изпращат информационни бюлетини на 700 електронни адреса.
          
          В доклада си Андреас Кайзер акцентира върху хуманитарните проекти на Германско-българското дружество в Мюнхен, осъществени през периода след учредяването на организацията през 1993 година. Понастоящем вниманието е насочено главно към подпомагането на деца с увреждания, изпратени на лечение в баварската столица и областта. По отношение на популяризирането на българската култура, безспорен успех е организирането за първи път на „Дни на Балканите 2012” със съдействието на дружеството.
 
          Калинка Кюпер информира за най-големите хуманитарни проекти на дружество „Иван Вазов”, основано преди близо четири десетилетия в гр. Есен. Организираните от тях изложби – живопис, фотография и скулптура, литературните четения и концертите са само част от проявите за популяризиране на родната култура и традиции. Те привличат интереса както на сънародниците, така и на приятелите на нашата страна от Рурска област.
          
          Иван Йорданов съобщи за интересни факти от историята на българската общност в Германия. Неотдавна са открити документи, според които в началото на миналото столетие във Франкфурт е съществувало Генерално консулство на България, а в Дармщат дейност е развивала организация - филиал на Германско-българското дружество в Берлин, основано през 1914 година. В отговор на споделената тревога от закриването на дипломатическото бюро на Република България в Бон и свързаните с това проблеми с консулските услуги за българите, Иван Йорданов информира присъстващите, че през 2013 година предстои откриване на консулска служба във Франкфурт.   
 
         Според официалната статистика за 2010 г. в провинция Хесен живеят 16 800 български граждани, от които 7 000 са се установили във Франкфурт. Новият консулски окръг ще обхваща областите Хесен, Райнланд Пфалц, Саарланд е Северен Рейн Вестфалия.  
 
         Коянка Димитрова, директор на дирекция „БО и ИД”
        Информацията за срещата и снимките са предоставени от организаторите