КАЛЕЙДОСКОП

Рисунки от конкурс за деца и етнографска изложба представени в Мадрид

22 ноември 2012

 

В дните 5.11.2012 - 15.11.2012 година в Културния център „Маргарита Бурон” в Алкоркон - Мадрид се състояли две събития - поредна изложба с рисунките, създадени от участниците в конкурса „Зимна приказка”, както и етнографска изложба.
 
Инициативата „Зимна приказка” се проведе през месеците декември/януари 2011/2012 година. Осъществи се като взаимодействие между български училища в Испания и България.
 
В проявата тогава се включиха учeници от няколко български училища, които носят името Бачо Киро. Участваха СОУ ”Бачо Киро”Павликени, ОУ”Бачо Киро”, ВеликоТърново, ОУ”Бачо Киро”, Бяла Черква, Читалище „Бачо Киро”, Бяла Черква и Българско неделно училище”Бачо Киро”, Алкоркон, Мадрид.
 
С провеждането на тази инициатива, дело на асоциация „Слово”- Мадрид, организацията си е поставила за цел да популяризира таланта на българските деца, красотата на българската природа през зимата и родните традиции и обичаи по време на зимните празници.
 
Представената сега етнографска изложба в културния център „Маргарита Бурон” съдържалала автентични битови предмети. Голяма част от тях били събирани в Еленския Балкан.
 
Български родолюбци са допринесли за това испанската публика да види предмети на българския традиционен бит. Предоставени са от Вили Виденов, великотърновски историк, етнограф и антиквар, от семейство Тодорови от Тополовград, семейство Караиванови от ВеликоТърново. На всички тях асоциацията благодари за подкрепата.
 
Идеята на организаторите е да се създаде и да се обогатява непрекъснато една колекция, включваща типични за българския фолклор предмети. „Вместо нас експонатите  ще разказват на младите българи за българските традиции изанаяти”, продължава разсъжденията си Ралица Цветанова.
 
Съгласно информации, предоставени от г-жа Ралица Цветанова, председател на асоциация „Слово” – Мадрид