КАЛЕЙДОСКОП

Млади сънародници от историческата диаспора отново в земята на дедите си

19 ноември 2012

  

Над 250 младежи от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия и Македония взеха участие в петото издание на инициативата „Есенен семинар“. Тя се провежда от 2007г. насам от фондация „Българска памет“ и е в подкрепа на държавната политика към българите зад граница.
 
В рамките на културно-образователната инициатива, насочена към европейска интеграция на младите ни сънародници, близо две хиляди български младежи от нашатадиаспора са имали възможност да опознаят културата и актуалното настояще на България. Запознали са се с възможностите за образователнаквалификация и професионална реализация, които дава европейското членство на страната ни.
 
Тези въпроси младите ни сънародници обсъждаха и с президента Росен Плевнелиев. Те потърсиха от него подкрепа, за да се решат някои належащи проблеми, свързани с издаването на визи за България и възможностите за обучение и професионална реализация у нас.
 
Учениците от Бесарабия споделиха с президента, че часовете им по български език стават все по-малко. Деца от Македония поискаха да им се помогне за българско училище в Битоля, където да учат книжовен български език и да се подготвят за следване в родината. Повече от час и половина Росен Плевнелиев разговаря с учениците, потомци на стари български родове.
АЗ БУКИ, 14.11.2012г.