Предстоящи Събития

Фестивал, изложби, дискусия, концерти във Вроцлав

15 ноември 2012

 

Две инициативи, посветени на българската идентичност и духовност, предстои да се състоят в дните 16-17 ноември във Вроцлав, Полша. Осъществяват се като взаимодействие на асоциации на сънародниците в Полша и Испания. Асоциацията „Приятели на България” – Вроцлав, с председател Димчо Ангелов,  отбелязва юбилей - 15 години от създаването си. Социокултурната асоциация „Т.А.Н.Г.Р.А.” - Мадрид, с председател Деана Иванова,  осъществява в нов формат Четвърто издание на Фестивала на българите по света „Аз съм българче”.
 
На 16 и 17 ноември са планирани изложби, дискусия, концерти, промоция на традиционни български продукти(18.00, 16.11.2012). Инициативата "IV фестивал на българите по света "Аз съм българче" е под почетния патронаж на посолството на България в Полша и Консулството на България във Вроцлав, с почетния консул г-н Ян Хоростковски.
 
На 16 ноември в културния център „Бакара” ще бъде отбелязан юбилеят на асоциация „Приятели на България” - с изложба „Български традиции във Вроцлав” и мултимедийно представяне на филми от архива на асоциация „Приятели на България”.
 
16 ноември  е отворената дискусия „България и съхраняване на българското в чужбина”. Акцент в нея ще бъде поставен върху позитивния опит в развитието на българската общност в Испания и политиката на българската държава за финансово подпомагане образователния процес и българските съботно-неделни училища в чужбина.
 
На 17 ноември е представянето на Фестивала на българите по света „Аз съм българче”, организиран от социокултурната асоциация „Т.А.Н.Г.Р.А.”- Мадрид -  презентация, концерт и награждаване на отличили се участници във фестивала(18.00, 17.11.2012).
 
На 17 ноември предстои да бъдат връчени дипломи на Почетни приятели на България и статуетки на Фестивала „Аз съм българче”. В хотел „Тумски” се представя изложба с наградените творби от конкурса за рисунка, в който участват български деца в чужбина, „Мой град, мой свят”, част от фестивала и изложба фотоси „България във Вроцлав”.
 
Държавната агенция за българите в чужбина ще бъда представена в събитията от Димитър Владимиров, гл.секретар и Димитър Карарусинов, гл.експерт.
 
На 16 и 17 ноември ще се състоят концертни програми, караоке българска музика, изнесени от фолк формацията „Балкан Фолк Акустик”, създадена към асоциация „Приятели на България” – Вроцлав( 20.30, 16.11.2012; 20.30, 17.11.2012).
 
Детският фолклорен състав „Българче”, създаден към Съюза на банатските българи от Винга(Румъния), ще участва в заключителния концерт на фестивала на 17 ноември(19.00, 17.11.2012).
 
Съгласно предварителна програма на организаторите.