ПОСТИЖЕНИЯ

Димчо Ангелов и българската духовност във Вроцлав

14 ноември 2012

 

Мартенските дни във Вроцлав представят българските традиции, събират сънародници и приятели на България. Година след година, проявата се осъществява от асоциация „Приятели на България” и нейния председател Димчо Ангелов.
 
Иде ли 24 май - пак той е организатор на събитията, посветени на големия празник на българската култура.
 
 
Дух и душа
 
Димчо Ангелов събира, организира, пряко участва на сцената. Той е живата легенда на българската общност в университетския град на р. Одра. Основаната от него формация, „Балкан Фолк Акустик”,  изнася концерти пред събралата се публика.
 
Празниците са посетени от българи и поляци. В концертите участват, като правило, не само формацията на предприемчивия сънародник, но и други музиканти.
 
За юбилейния концерт на формацията „Балкан Фолк Акустик”, отбелязваща през май 2012 година 15 години сценични изяви,  създадена от Димчо Ангелов, китара и Евгени Генов, акордеон, са поканени и полски музиканти и фолк групи, като Худоба, Кшива Гжива, Сиера Манта.
 
Корени и вдъхновение
 
Откъде черпи вдъхновение неуморният Димчо? Сигурно го прави заради корените. Нали е родом от Узунджово, известно с панаирите, които се провеждали там в годините на Българското Възраждане.
 
Завидно е постоянството му, с което родолюбецът се отдава на арт-изяви и организира празници. Бендът му през изминалите години взривява полски клубове.
 
Димчо Ангелов завършва политехниката във Вроцлав през 1980 година и остава в Полша. Създава група „Траки”, която изпълнява българска музика по полски клубове и печели симпатиите на местната публика.
 
Включва се в края на 70-те години и в Международна музикална група ТЕРРА – Земя. За 35 години дейност  групата е дала около 2500 концерта с участието на повече от 500 изпълнители от 40 страни, обединени от идеята ”Песента не знае граници - Песента сближава народите”.
 
Самият Ангелов пояснява, също така, че в изявите на формацията, която е по-скоро музикален експеримент, наред с изпълнения в най-различни стилове, фолк, кънтри, блус…се появяват и български песни.
 
"Балкан Фолк Акустик"
 
Логично идва обособяването през 1997 година на фолклорната група „Балкан Фолк Акустик". От момента на създаването й – нейните концерти са запазена марка на българската духовност във Вроцлав.
 
„Балкан Фолк Акустик” гостува и в други полски градове. С това допринася  за разширяването на контактите между сънародниците.
 
Формацията е участвала на музикални фестивали в Полша, Естония, Германия, Чехия. Представя българска култура по европейски сцени.
 
Признание и отзвук
 
Димчо Ангелов е отличен за своята дейност със Златна значка на Сдружението ”Любители на Вроцлав”, Статуетки ”Виктория 2000” и ”Дарител на годината 2003” на Клуба на доброжелателните хора, Сребърен и Златен медал на Почетния Консул Ян Хоростковски за промоция на България в Полша.
 
Концертите и празниците впечатляват и се помнят. Културата и традициите са израз на реална връзка с Родината и родния край.
 
Мнозина сънародници в чужбина чувстват България много по-близка, защото има хора със сърце и душа, като Димчо Ангелов, които влагат всичко от себе си, заради духовното и българското, заради силата на традициите и проникновения поглед към корени и културна идентичност.
 
Сн. Бендът на Димчо Ангелов (с китарата вдясно)
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”