КАЛЕЙДОСКОП

С духа на България. Размисъл от Барселона

13 ноември 2012

 

„И те ходеха често на брега на Дунава и гледаха зелените хълми на България...Как е близко и как е далеко! О, Българийо, никога не си тъй мила, както когато сме вън от тебе!“ Така преди повече от век Иван Вазов описва носталгията на хъшовете-емигранти по изгубената родина. Много време е изтекло оттогава и ситуацията е коренно различна-днешните емигранти не са хъшове, не развяват знамена и не пеят борчески песни. Но и до днес мнозинството от българите в чужбина понякога изпитват онова задушаващо усещане за празнота, което ги кара да търсят най-близката „кръчма на Странджата“,в която витае живият дух на България.
       В днешно време кръчмите на Странджата се преобразиха в асоциации, църковни общности и неделни училища. Това са новите средища на българщината, родени от извечната необходимост на българина да пази своите традиции, език и култура и да ги завещава на децата си, както е било от векове...В тези духовни центрове работят новите български будители, приели попрището на просветители като своя мисия в живота.
       Такъв център е и Българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ в Барселона. Създадено само преди три години oт Асоциацията за приятелство и сътрудничество между България и Каталуния „Свети Георги“ и като плод на неуморните усилия на една родолюбива учителка, г-жа Стоянка Колева, днес училището разполага с отлична материална база, с квалифициран екип от преподаватели и работи напълно в духа на съвременните образователни изисквания. Не е случаен фактът, че за краткото време на своето съществуване то е привлякло вниманието на отговорни лица от Министерството на образованието в България. Интересът на институцията доведе до това, че в края на октомври на официално посещение в Барселона пристигна група експерти от МОМН, водена лично от заместник-министър Милена Дамянова, за да се запознае с дейността на училището.
       Специалните гости имаха възможността да попаднат сред автентичната атмосфера на емигрантската общност в Барселона и да съпреживеят духа на един от най-чистите и светли празници в българския календар - Деня на народните будители. Честването беше проведено в актовата зала на училището/EscolaPíaSantAntoni/ и беше предназначено както за учениците, така и за техните родители. Един след друг от екрана изплуваха лицата на нашите велики просветители и национал-революционери.Учителката по история г-жа Илиана Илиева-Дъбова разказа накратко за приноса на всеки един от тях за запазване на българщината. Имаше занимателни задачи за публиката, не липсваха емоционални стихове за празника, накрая танцовата група към училището увлече присъстващите в ритъма на кръшно нашенско хоро. Развълнувана, министър Дамянова сподели удоволствието си да се намира сред сплотената българска общност в Барселона на този толкова специален ден.Тя даде висока оценка на видяното и пожела от сърце пътят на българите по света и този на българите в България да се слеят, за да вървим заедно в една посока. Впоследствие се проведоха редовните учебни занятия,на които имаха възможност да присъстват и гостите от МОМН.
        В Българското училище в Барселона се работи професионално и в съответствие със законовите разпоредби; всичко, което се прави там, е изпълнено с безкористен ентусиазъм и с мисъл за бъдещето на децата, споделиха специалистите от министерството.
        Делегацията си тръгна, отнасяйки от Барселона красив спомен с български привкус, и с уговорката за бъдещо сътрудничество. Защото за всички е ясно, че в настоящето, във все по-глобализиращия се свят на новите технологии, Родината се намира само на един клик разстояние. Днешните българи в чужбина не страдат по изгубеното отечество, както някога Вазовите хъшове. Но го носят в сърцето си. Съпреживяват радостите и болките му, празнуват празниците му, уважават будителите си - някогашните, но и съвременните. И така предават духа на България на децата си.      
              Геновева Игнатова, учител в Българското училище „Св.Св.Кирил и Методий” в Барселона