КАЛЕЙДОСКОП

Българско включване в Дните на имигранта в Аржентина

12 ноември 2012

 

            Както всяка година, и тази българското културно дружество „Иван Вазов” от град Берисо взе дейно участие в празниците, провеждани през месец септември и октомври в малкия по численост на населението, но не и по значение, аржентински град, признат като Столица на емигранта.
 
            Изявите бяха най-разнообразни. В символичното пристигане на емигранти с кораб участваше голяма група, представлявайки българските емигранти. Една след друга слизаха групите на двадесетте национални дружества, които обединява Асоциацията на чуждестленните дружества в град Берисо. На „аржентинска земя” ги посрещаше г-н Енрике Слезак, кмет на града, придружен от голяма група официални лица.
 
При символичното посрещане на емигрантите от България, кметът не пропусна да отбележи, че той самият е също потомък на емигранти от Словакия, но неговата съпруга Сусана, която го придружаваше, е от български произход. Специално в този ден в Берисо посрещнахме две българки от Лас Бреняс, Чако, Дешка и Цонка, придружени от Сусел – внучка на Дешка.
 
Символичното пристигане на кораба, пътниците, облечени с дрехи от 30-те години на 20 век, връщаше всички нас към корените. Напомняше ни за времето, когато хиляди българи намериха дом в град Берисо, основаха дружества, запазиха традициите и езика. Тяхната дейност днес продължава Българското културно дружество „Иван Вазов” с танцовия състав „Седянка” и курсовете за обучение по български език.
 
Събота и неделя през месец септември и началото на октомври една огромна /най-голямата в Латинска Америка/ палатка, монтирана в центъра на Берисо, събираше хиляди посетители. На сцената един след друг излизаха да предложат програми фолклорните състави на двадесетте дружества, членове на Асоциацията на чуждестранните дружества в град Берисо. Асоциациите на емигрантите наредиха щандове, за да представят националната култура, традиции и кулинарни специалитети.
 
Нашият щанд предлагаше баница, щрудел, баклава, каварма, чеверме и различни специалитети от тесто, приготвено с кисело мляко. Кулинарното ни майсторство бе само допълнение към празничната програма. Бледнееше пред овациите, с които посрещаха и изпращаха всяка изява на танцовия състав „Седянка” .
 
Танци представиха както детската група, така и тази на най-възрастните. Най-голямо удоволствие публиката изпита от изнесената програма от фолклорната формация „Седянка”. Изиграни бяха ръченица, Дайчово хоро, Брезнишко хоро, танци от Пиринския край…
 
Информацията е предоставена от г-жа Ружка Николова, председател на културното дружество „Иван Вазов”, Берисо, Аржентина
Някои съкращения