Предстоящи Събития

Вицепрезидентът Попова ще открие в Брюксел конференция, посветена на политиките за българите в чужбина

06 ноември 2012

 

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще открие на 7 ноември, в 16.30 часа в сградата на Европейския парламент в Брюксел, конференция на тема: „Политики за българите в чужбина”. Форумът е под патронажа на българския вицепрезидент и се организира заедно с евродепутата Емил Стоянов.
 
Целта на двудневната конференция е в пряка дискусия да бъдат формулирани приоритетите, които според сънародниците ни зад граница трябва да залегнат в бъдещата национална Стратегия за българите в чужбина.
 
Дневният ред и тематичният обхват на срещата са изготвени на базата на отговорите на анкета, предварително изпратена до близо 100 организации и сдружения на българските общности в чужбина. Форумът ще дискутира проблемите на изучаването на българския език и съхраняването на българските национални традиции и култура, социалните проблеми на сънародниците ни зад граница, институционалното им представителство.
 
172-ма души от 23 държави са се регистрирали за участие. Сред тях са представители на традиционни емигрантски сдружения, културни и информационни центрове, асоциации на професионален или териториален признак, педагогически екипи и църковни общности на българите в различните държави. Провеждането на конференцията в Европейския парламент е добра възможност в дискусията да се включат много българи, работещи в институциите на Европейския съюз.
 
За участие в конференцията са поканени български евродепутати от различни политически семейства, представители на образователното и на социалното министерство, дипломати.
 
Прессекретариат на Президента на Република България