ПОСТИЖЕНИЯ

Кариера в България

25 октомври 2012

 

Много българи с опит и образование от чужбина обмислят завръщане
 
Над 77% от участниците на форум Кариера в България: Защо не? , състоял се в София през септември, са намерили работодател, който харесват. 94% от фирмите изложителите са намерили подходящи кандидати.
 
Петото издание на инициативата се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Форумът се организира от сдружение Тук-Там и кариерния сайт Back2BG с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Спонсори през 2012 г. са HP и Philip Morris.
 
В предварителната онлайн регистрация се записаха 1140 кандидати, а още над 100 се регистрираха за участие на място. Общо 51 изложители се включиха в тазгодишното издание на форума.
 
Кандидати с образование и опит от общо 44 държави се регистрираха за участие във форума. Най-популярната дестинация тази година е Великобритания, откъдето идват над 1/5 от участниците на форума. Следват по многочисленост пристигналите от Германия, Холандия, САЩ, Франция, Дания, Италия, Испания, Австрия.
 
В анкетите, които кандидати и изложители попълниха по време на форума, и двете страни дават отлични оценки за събитието. Данните сочат, че 77% от анкетираните кандидати са намерили работодател, когото харесват и за когото биха работили.
 
32% са намерили подходяща свободна работна позиция. Това беше и едно от предизвикателствата тази година. Много от компаниите нямаха свободни позиции в момента.
 
На въпроса „Намерихте ли хора, които бихте назначили на работа?” 78% от анкетираните отговарят, че са харесали кандидати, които ще поканят на интервю. 16% вече са уредили интервю с потенциални бъдещи служители.
 
На въпроса дали ще се върнат в България, 18% от участниците отговарят категорично да, 56% са се върнали, 25% се колебаят.
 
Форумът е оправдал очакванията на над 88% от участниците. 7% са заявилите, че дори е надминал очакванията им. 93% биха препоръчали форума на свои колеги или приятели догодина.
 
Според данните от регистрационните форми, най-желаните сектори, в които кандидатите искат да се развиват, са: Мениджмънт, Консултантски услуги, Маркетинг и Финансови / Банкови услуги. Другитe сектори на пожелана реализация са: Бизнес, Администрация, PR, Медии, Неправителствени организации.
 
Информацията е предоставена от г-н Бойко Благоев, мениджър проекти, сдружение „Тук-там”