КАЛЕЙДОСКОП

In memoriam: Елена Николова

22 октомври 2012

 

 

             НАПУСНА НИ ЕЛЕНА НИКОЛОВА
 
            След кратко боледуване на 17 октомври 2012 г. почина Елена Николова, доктор по философия и експерт в Държавната агенция за българите в чужбина от началната дейност на институцията през 1993 г. Тя бе отличен специалист, който работи всеотдайно за българските общности в Украйна, Молдова, Руската федерация, Казахстан, Узбекистан, Грузия, Армения, Азербайджан. От началото на 1993 г. до пенсионирането си през 1911 г. Елена Николова се бе посветила на тези наши сънародници и даваше сърце, душа и интелект за развитие на техните организации, училища, ансамбли, медии, издаване на книги с поезия, проза, родови хроники, изследвания. Не само активните общественици и административни служители, но и много обикновени граждани я познаваха и разчитаха на нейната подкрепа, съвети и конкретна помощ. С нейното активно участие бе възроден и утвърден за честване 29 октомври - Деня на бесарабските българи. Тя бе неуморен организатор и постоянен участник в поредица от конференции, кръгли маси, работни срещи, посветени на проблемите за съхраняване на културно-историческото наследство на бесарабските и таврийски българи, за развитие на техния фолклор и традиции, за изучаването на български език, за проблеми от различен характер, възникнали пред нашите  сънародници в тези страни през трудните години на преход.
 
По повод кончината на Елена Николова е получен съболезнователен адрес от българското посолство в Кишинев, в който се подчертава нейната всеотдайност на благородната кауза за възстановяване, подпомагане и развитие на българските общности зад граница.
 
            За 20-годишнината от създаването на Държавната агенция на българите в чужбина, отбелязана неотдавна,  Елена Николова е удостоена с почетна значка и грамота „за съществен принос в осъществяване на държавната политика по отношение на българите, живеещи извън Република България”. 
 
            Сбогом Елена!
Твоят светъл образ, твоята блага душа, твоят достоен пример остават завинаги в нашите сърца.
 
                                                                                 От ръководството и колегите в ДАБЧ
 
            И Елена Николова отиде в безбрежността. Останаха делата й. А те са много.
           Членовете на културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец” имаха в своята дейност нейната подкрепа, съвети и конкретна помощ.
            Искрено скърбим за умния, добрия, всеотдайния приятел и родолюбец. Ще те помним!
 
Дружество „Родолюбец”