ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Живка Шамлиева(Франция) представя романа „Изстрадани звуци”

18 октомври 2012

 

Най-красивият цвят на света! Есе за майчинството
Четвъртото преработено издание на романа "Изстрадани звуци" на Живка Шамлиева ще бъде представено на 37-те музикални дни "Недялка Симеонова". Томчето за живота на прочутата цигуларка е спонсорирано от Община Хасково, организатор на фестивала, който ще се проведе от 19 до 21 октомври.
Ценителите на класическата музика имат възможност в рамките на музикалните дни да се насладят на изпълненията на известни оркестри, диригенти и солисти.
Д-р Живка Шамлиева е родена в Хасково. Има щастлив брак с Никола Муховски, с когото се свързва за цял живот през 1950 година. Съпрузите са лекари - микробиолози. Между 1959 и 1970 година семейството живее в Германия. В Хумболдовия университет Никола Муховски защитава кандидатска и докторска дисертация. След години на професионална медицинска реализация в Берлин и София, те живеят в Париж.
Публицистичното перо на Шамлиева оставя следа в изданията „Народна култура”, „Литературен фронт”, „Отечествен фронт”, „Пулс”, „Антени”, „Отечество”, „Славяни”, „Родолюбие”, „Картинна галерия”. Предпочитани са социалните, морално-етични и културни теми.
В нейното творчество откриваме „Ако Алекс го няма”, „Старомодни разкази”, „Белегът”, „Жени на кръстопът”, „Сребърната сватба”.„Белегът” е преведена на френски език. Книгата „Изстрадани звуци”, посветена на виртуозната цигуларка Недялка Симеонова, има няколко издания.
С получени пари за книгите й са закупувани животоспасяващи консумативи, инхалатори за болни от астма деца за реанимационни звена в „Пирогов”, Медицинска академия и болницата в Хасково.
Есето Най-красивият цвят на света” е написано по повод 53-ия конгрес на Световната асоциация на писателите-лекари (София, 2009).
 
Най-красивият цвят на света!
Най-разкошното неувяхващо „цвете” в градината „свят”, покълнало в началото на битието, за да живее във вечността на света е МАЙЧИНСТВОТО.
Корените му са безпределно дълбоко в недрата на живота и са толкова мощни, че няма земна сила, която да ги изтръгне.
Те никога не страдат от суша, защото майчините сълзи проливани от радост или мъка, от възторзи или отчаяние г напояват безспирно.
МАЙЧИНСТВОТО! ВЕЛИКОТО ЧУДО, без което няма да има безкрайното разнообразие от цветовете на света. В богатата палитра на художника – живот, най-лъчезарната багра, към която посяга, за да украси дори и мрачните си картини е пак Майчинството.
А във всички сфери на духовната култура, през всички епохи, то е неизчерпаемия извор на творческо вдъхновение, от което се раждат безсмъртни шедьоври, за да ни облагородят и извисят духа ни, които пораждат преклонение, възхита от красотата и хуманни пориви.
Прекрасните Мадони на Рафаел, картини на Ботичели и Рубенс, Пиетата на Микеланджело…
Романите „Майка”(Горки), „Майка Кураж”(Б.Брехт)…
Стиховете от Вазов и Ботев, Делбелянов, Некрасов, Киплинг…
В невероятно богатия музикален трезор, който гения на Моцарт завеща на света, особено ослепителен е блясъкът на „Симфония кончертанте”. Оркестърът и солата на виола и цигулка създават вълнуваща до сълзи мелодия, която е изпълнена със страданието и обичта на Моцарт пред умиращата му МАЙКА.
Всички тези и много други творби са всъщност ВЕЛИК АПОТЕОЗ на МАЙЧИНСТВОТО.
МАЙЧИНОТО СЪРЦЕ. В добри и лоши дни, в мраз и пек, в труд и отмора, в радости и мъки бъдещите майки носят девет месеца своята рожба под сърцето си.
ДЕВЕТ МЕСЕЦА!!! Първите звуци, които тя улавя още в утробата й е туптенето на МАЙЧИНОТО СЪРЦЕ. На всички живи същества сърцата пулсират, но единствено, уникално е туптенето на майчиното сърце.
И когато с велико, жизнеутвърждаващо страдание майката дари живот на детето си, нейното сърце добива някакъв нов, особен ритъм. То започва сякаш да "пее” най-величествения химн в човешкото битие. Химна на МАЙЧИНСТВОТО. Той звучи и не стихва през целия й живот от първия дъх на малкото човече, дод нейния последен дъх.
Всъщност дали първите му специфични импулси не започват още от светлия миг на зачатието, за да огласят после целия й духовен и емоционален мир без да стихват до смъртта й?
А кой знае, може би и след това, някъде там, в небитието й дори?!
МАЙЧИНАТА РАДОСТ. Пламъкът на радостното чувство, който топли душите на хората идва от различни посоки – от споделена любов, от материални придобивки, от професионални успехи, от социален възход, от творчески сполуки и признания.
Майката може да има многобройни блага, които да я зареждат с удовлетворение и радост.
Но най-светла, уникално силна, несравнима по своята емоционална висота е радостта, която й дарява с едно или друго и във всяка своя възраст нейното дете.
Така че, радост по-голяма няма от радостта на МАМА.
МАЙЧИНИТЕ СЪЛЗИ са по-чисти от струите на най-бистрия планински поток. В майчините сълзи е сякаш отразено цялото вълшебство на дъгата, блеснала след пролетен дъжд.
В сълзите на майките проляти от родителско щастие е стаена ЦЯЛАТА МИРОВА РАДОСТ. В сълзите на Майките проляти от родителско страдание е стаена ЦЯЛАТА МИРОВА СКРЪБ. Най-искрени и спонтанни са МАЙЧИНИТЕ СЪЛЗИ, защото техният извор е нейното сърце.
Няма по-велико ДУШЕВНО СТРАДАНИЕ в човешкото битие от това, което Майката изпитва за своето дете. Дали то разкъсва сърцето й, поради това, че смъртта й го е отнела, дали поради негова болест, дали поради социалния му упадък и негови душевни мъки и житейски несполуки Е ВСЕ ЕДНО.
Антените на майчиното сърце улавят всичко, което касае детето й, защото това са най-чувствителните антени, откакто има човек на света. Никоя антена, създадена от научно-техническия прогрес не е така съвършена, че да улавя и през огромни разстояния всеки полъх, който идва от живота на рожбата й. той достига до нея по невидимите, светли пътеки в необятното душевно пространство на МАЙЧИНСТВОТО.
БЪДИ БЛАГОСЛОВЕНО МАЙЧИНСТВО, ЗАЩОТО БЕЗ ТЕБ НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА „ЦВЕТОВЕТЕ НА СВЕТА”!
Д-Р ЖИВКА ШАМЛИЕВА
Есето е създадено по повод 53-ия конгрес на Световната асоциация на писателите-лекари, преведено на английски език и раздадено на участниците.
Публикуваме есето със съгласието на г-жа Шамлиева и по любезно предоставения от нея за портала за информация и общуване „Родина” текст.