КАЛЕЙДОСКОП

Честват с Празничен Концерт в Одеса Деня на бесарабските българи

17 октомври 2012

 

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Българският младежки клуб „Актив“ организират празничен концерт по повод Деня на Бесарабските българи, който ще се проведе на 17 октомври 2012 г. в Дворецът на студентите. За участие в концерта са поканени фолклорни колективи и участници от България: Танцов колектив за автентични местни танци към фолклорен ансамбъл "Овчарица", с. Ковачевица; Женска фолклорна певческа група към Читалище "Просвета" гр. Раднево; Великолепен гайдар Галин Георгиев, София; Народна певица Димитринка Динева, гр. Котел. Към гостите ни ще се присъединят и български колективи и солисти от Бeсарабия.
 
На 29 октомври се отбелязва Денят на бесарабските българи. Датата се свързва с освещаването на храм-паметника "Свето Преображение Господне" в гр. Болград, станало през 1838 година. Официално е решено тя да се обяви за празник през 1938 г. Идеята е на главния секретар на патриотичното движение "Отец Паисий" Димитър Тодоров. Денят на бесарабските българи е ден за отдаване на дължимото им за развитието на България. След прекъсване в ХХ век, честването е възстановено след 1989 година.
 
Юрий Граматик, Президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:
„През последните години в Украйна стана традиция да отбелязваме нашия празник – Деня на бесарабските българи. В този ден ние говорим отново и отново за историята, за онези бесарабски българи, които са участвали в Освобождението на България, а също в изграждането на Независима българска държава. Те винаги ще бъдат достоен пример за силни и можещи българи. Техните дела, променили историята, винаги ще бъдат стимул и ние днес да продължаваме напред. Не е тайна за никого, че за нас България е онази прекрасна страна, където искаме да се върнем отново и отново. С организирането на този концерт, в който участват гости от България, искаме да направим поредно сближаване на българите тук и българите на Балканите. Изграждането на културни мостове е една от основите на по-близката ни връзка с Прародината, а подобни срещи винаги са вълнуващи“.
 
Прессъобщение на ВОО „Конгрес на българите в Украйна”; Информацията е предоставена от Информационния портал на българите в Украйна