КАЛЕЙДОСКОП

Лондон не планира визи за българи

15 октомври 2012

 

 Великобритания не е правила постъпки пред Европейската комисия за удължаване ограниченията за работа на българи и румънци, например за въвеждане на визи. Това съобщи за БНТ говорител на Комисията. Вероятността за въвеждането на визи за Великобритания от 2014 година за гражданите на някои европейски държави беше оповестена в интервю на вътрешния министър Тереза Мей.

Когато във Великобритания се зададат избори или правителството се опитва да събере подкрепа, се повдига въпросът за имигрантите. Преди влизането на България и Румъния в Европейския съюз в британската преса имаше предупреждения, че българите и румънците ще окупират трудовия пазар. Това не се случи, а съществуващите ограничения за работа ще отпаднат в края на следващата година.
Ако Великобритания иска да ги продължи по някакъв начин, например чрез въвеждане на визи, ще трябва да се промени договорът за Европейския съюз, в който от 1957 година правото на труд и свободно придвижване е една от основните свободи на европейските граждани. В отговор на въпрос на БНТ говорител на Европейската комисия обяви, че такова искане няма.
Джонатан Тод, говорител на Европейската комисия:
- Британското правителство не е отправило искане за промяна на договора и за промяна на правото на свободна работа. Това право е от огромна полза за европейската и за британската икономика. То позволява на хората с подходящи умения да отиват там, където има предлагане на работни места. Британската икономика имаше полза от вливането на работници от новите страни-членки, например. В резултат на тези правила на договора много британски работници работят в други страни-членки.
В последно време българи, работещи във Великобритания, се оплакват от бавна обработка на документите за издаване на разрешителни и други формалности. Заради това евродепутатът Ивайло Калфин отправи въпрос към еврокомисаря по заетостта Ласло Андор дали не става дума за дискриминация. След като проучил въпроса, еврокомисарят заключава, че няма дискриминация, а подобни претенции трябва да се отнасят към съдилищата във Великобритания.
Владислав Велев, кореспондент на БНТ в Брюксел
Публикува се по:
http://bnt.bg/bg/news/view/86340/london_ne_planira_vizi_za_bylgari