ПОСТИЖЕНИЯ

„Танго плюс” – съвместен албум на Ани Гогова и Ян Максин. Концерт в Чикаго

10 октомври 2012

 
Само часове преди дебюта на първият им съвместен албум „ Танго Плюс”, с голямо вълнение бих желала  да запозная българската аудитория с неповторимото дуо iANANi, състоящо се от руския виолончелист Ян Максин и великолепната българска пианистка Ани Гогова.

Ани, родена и израстнала в красивия ни черноморски град Бургас, завършва музикалната гимназия в родния си град и след това Българската консерватория, и още в началото на музикалната си кариера спечелва редица конкурси, измежду които и най-престижния за България „Светослав Обретенов”. Ани изнася самостоятелни концерти и съвместни концерти с оркестри по сцените на Америка и Европа и участва във фестивали и конференции от ранга на Нова Българска Музика, Софийските Музикални Седмици, Аполония, Европейската Конференция на прeподавателите по пиано и Световната Пиано Конференция. Българската пианистка пристига в Щатите, за да завърши Докторат по Музикални изкуства в Мичиганския университет, който е в първата петица най-престижни музикални университети в Съединените американски щати.
Заедно със семейството си се премества в Евънстон през 2003 година, когато става най-младият професор в световно прочутата Музикална Консерватория на Университета „Рузвелт”. След всички тези творчески успехи и заслуги, толкова приятна беше изненадата ми да установя, че зад тази привидно крехка и много земна личност се криеше една любяща майка, силна воля и завиден потенциал.

Руският възпитаник Ян Максин е роден в Санкт – Петербург и започва да свири на виолончело на шестгодишна възраст в Специлното училище за талантливи деца към Консерваторията „Римски – Корсаков”. Той е свирил по световните сцени като солист, а и като първо чело в New World Symphony, със седалище в Маями, под ръководството на Майкъл Тилсън Томас.
Ян е познат не само като виолончелист и композитор, но и напоследък като филмов продуцент на музикалните филми на дуото. Извън класическата музика, той има съвместни изпълнения с Андреа Бочели, Глория Естефан, Бари Гиб (един от членовете на Би Джийс), П. Диди и Снуп Дог. Младият руски челист описва себе си като музикант, чиято основна цел е да смали разстоянието между поколенията в музиката и да направи виолончелото достъпно за широката публика.

Ани и Ян се запознават през месец май на 2011 година. След изсвирване на само няколко акорда заедно те решават , че има вселенска хармония между тях и поставят началото на проекта iANANi.

Идеята на този нов проект  е да направят виолончелото и пианото достъпни и привлекателни не само за тяхните почитатели, а и за тези, за които класическата музика не е приоритет или първи избор.

Така се ражда и идеята за програмата “Spanish Fire”(Испански огън), която те представят през първия си сезон, чийто дебют е през декември на миналата година в театъра Шопен в Чикаго. Билетите се изкупуват като топъл хляб и ръководството на залата им предлага да направят още два концерта през април, които концерти жънат същия успех и Ани и Ян получават предложение за още три дати през юни, на една от които най-после и аз имах удоволствието да присъствам. Съвсем случайно там ме заведе любовта ми към тангото. Но както знаем, случайни неща няма.
Музикалното изпълнение на дуета на Ани и Ян, а и на техните гости в програмата, наречена Tango Obsession (Тангомания), с ръка на сърце, надминаха очакванията ми. Не напразно Chicago Time Out Magazine преди последния им концерт в Шопен театър ги обяви за събитие номер едно на седмицата, като с това те даже надминаха и добре известния Chicago Symphony Orchestra, който беше на второ място в класацията за същата седмица.
Chicago Time Out Magazine пише, че след като са препълнили залата на Шопен театър през април, Ани и Ян се завръщат с поредица от концерти, посветени на тангото. През първия си сезон дуото гастролира по сцените на Чикаго, Флорида и Уискансин, а също така и по Европейските сцени през изминалото лято.
Първият от камерните концерти на откриването на престижния български фестивал „Аполония” на 31 август тази година в Созопол е „ Танго Плюс” , в изпълнение на руския челист Ян Максин и българската пианистка Ани Гогова. Концертът им е излъчен по програма Хоризонт на БНР.

На 10 Октомври в 20.30 часа почитателите на дуото ще се съберат, за да отпразнуват заедно с тях, под звуците на тангото и латино ритми новия им албум и излизането на първия им музикален диск „Танго Плюс”. Представлението ще се състои на голямата Чикагска сцена Old Town School of Folk Music. Входът е свободен.
 
Програмата е комбинация от танго и испански ритми. Тангото включва три от най-известните произведения на великана в жанра, аржентинецът Астор Пиацола, които са „Adios Nonino”, “Oblivion” и “Milonga del Angel”. В програмата е включено и произведението „Memory Tango”, написано от чикагския композитор Иля Левинсън по специална поръчка на дуета Максин&Гогова.
 
Новият албум съдържа разпалващи страстите произведения на испанския композитор Мануел де Файа, аржентинеца Алберто Хинастера, френския композитор, прочут с новото испанско „Болеро” Морис Равел и руския композитор и пианист, носител на редица награди, Родион Шчедрин. Специални гости на концерта са водещите балет майстори от Чикагския Joffrey Ballet Абигейл Саймон, Лукас Сеговия и Кара Зимерман, аржентинският танго инструктор и хореограф Хорхе Ниедас и неговата партньорка Лиз Сунг и сопраното от American Chamber Opera, Мариса Букхайт, която също така стана Мис Чикаго за 2012 година.
След дебюта на Чикагска сцена, който слага и началото на новия сезон за Ян и Ани, дуото продължава по престижните американски сцени на Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Сан Диего, Сан Франциско и не напоследно място с предстоящо лятно турне в Европа, което ще включи задължително и участие на родна българска земя.

Кой не би пожелал да се потопи в екзотичната атмосфера на тангото и испанските ритми, кой не би пожелал да се наслади на виртуозното изпълнение на този единствен по рода си дует и неговите специални гости, кой би устоял на изкушението да не подкрепи морално и с овации уникалната пианистка Ани Гогова, гордо прославила България по световни сцени и завладяла публиката на поне два континента. Заповядайте, да отпразнуваме успеха на един уникален български талант, наслаждавайки се на балет майсторите, под звуците на незабравими мелодии!


Николая Кръстева
за в. „България”
Снимка: личен архив; БНР
Публикува се по:
http://bulgaria-weekly.com/the-week/culture/3746-bulgarska-virtuozka-na-goliama-chicagska-scena.html
Бел. Заглавието е на инфопортала „Родина”