ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Мирослав Пенков отличен от BBC за разказа „На изток от Запада”

09 октомври 2012

 

Специално за българските читатели Мирослав Пенков ще раздава автографи на 13.10 (събота) от 16.00 ч. в книжарница Сиела, Мол София, бул. Ал. Стамболийски 101.
Българският писател Мирослав Пенков спечели международната награда на Би Би Си за кратък разказ със своята творба "На изток от Запада". Разказът е включен в едноименния сборник на автора.
Конкурсът на британската телевизия за разказ се провежда от 2006 година. Тази година в него вземат участие и чуждестранни автори в чест на Олимпийските игри. Догодина той отново ще бъде само за автори, живеещи в Обединеното кралство.
Съдиите от журито заявиха, че са били единодушни в избора си за разказа на Пенков за живота в България по време и след Студената война. Според организаторите "На изток от Запада" изследва "трудностите за любовта, връзките и идентичността в регион, сполетян от конфликти".
Десет творби бяха подбрани в тазгодишния списък на номинирани кандидати за наградата вместо обичайните пет. Тe бяха излъчени по Радио 4 през последните две седмици в изпълнение на водещи британски актьори.
Мирослав Пенков пристига в България непосредствено след участие в литературен фестивал в югозападния английски град Челтнъм на 7 октомври.
Публикува се по:

http://culture.actualno.com/news_402968.html#ixzz28nLRi5VX