КАЛЕЙДОСКОП

Събор на българите в Торонто

08 октомври 2012

 

Първият по рода си български събор „Избери българското”, с участието на български фолклорни групи от САЩ и Канада, на индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти, както и на местни български фирми, осигуряващи продукти и услуги, главно на нашите сънародници в Канада, се проведе от 14 до 16 септември в залата на Българската източноправославна църква „Св.Димитър” в Брамптън, Голямо Торонто.

 

Проявата беше официално открита от генералния консул в Торонто Иво Мускуров, от видния строителен предприемач от български произход Игнат Канев, построил и дарил храма на българската общност и от свещеника на църквата - отец Йоан.

 

В музикално-артистичната програма на събора взеха участие Българският фолклорен ансамбъл „Димитровче” (Храм „Св. Димитър”), Детската танцова група „Българче” – Торонто, Фолклорният танцов клуб „Верея” – Чикаго, Групата за народни танци „Българи” – Монреал и Клубът „Приятели на българския танц” - Детройт.

 

Първият събор „Избери българското” бе посрещнат с голям интерес от местната българска общност и определено може да се оцени като много успешен. В трите дни на събора участваха няколкостотин българи, предимно от района на Мисисага и Брамптън.

 

Организатор на проявата беше председателят на църковното настоятелство на Храм „Св. Димитър” – Брамптън Христо (Крис) Тодоров, със съдействието и подкрепата на „Kaneff Group Companies”, импресарската фирма „Balkanto”, Торонто и „Lionhead Golf Club”, Брамптън, собственост на Игнат Канев.

 

Амбицията на домакините и участниците е съборът да се превърне в ежегодна проява и да разшири територията на участниците в него.

 
Информацията е изготвена от г-н Емил Миланов, консул на Република България
 в Торонто

 

Снимка: Архив. Втори танцов фестивал, Чикаго, 2012