КАЛЕЙДОСКОП

Разширява се изучаването на роден език в провинция Валенсия

02 октомври 2012

 

В Българското Училище "Пробуда"- град Гандия удари първия звънец
 
На 23 септември 2012 година удари първият звънец в Българското Училище "Пробуда". 112 деца предстои да посещават занятията, разпределени в шест паралелки от първи до осми клас, създадена е и предучилищна паралелка. 
 
Празнично облечени деца, учители, родители, приятели и скъпи гости се събраха за откриването на новата учебна година. На тържеството присъстваха генералният консул на Република България във Валенсия г-жа Мая Стефанова, директорът на испанското училище, в което се провеждат занятията, г-н Доминго Вая, представители на Кметство Гандия, представители на политически партии и колеги от българските училища в Хатива и Валенсия.
 
Зоя Недкова, Росинка Иванова, Живка Димова, Николета Гугова, Даниела Манчева и Ирена Катъкова са заети с благородната мисия да се грижат за обучението на децата. Пред събралите се прозвучаха заветни думи, които изпълват с родолюбие " Ha колене пред буквите, целий българский роде! И да ги знайте и да ги пишете! Само тъй родът българский ще оцелей и няма чужди да ни претопят и владеят. Болни са без книги всички народи."
 
На празник като на празник! Малчуганите затрупаха с пъстри букети цветя своите учители. В празничната програма се представиха деца на различна възраст. Шестокласничката Райна Генчовска изпълни на флейта известни мелодии.

Подобаващо място бе отделено на Обявяването на Независимостта - съдбовен за държавата ни ден, 22.09.1908г. Този акт има политическо и икономическо значение. Припомнихме си манифеста на княз Александър Батенберг, за това че „… Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от неядържава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.
 
Пред събралите се българи и испанци разсъждавахме за силата на духа и мечтата на народа, за пожеланата пълна свобода и независимост, за надеждата и упованието в силна и независима България. Говорихме за славния български народ, копнеещ за културен и икономически напредък, който желае да преуспее.
 
Беше истинско удоволствие да видиш пълна с разчувствана публика зала, озарени от усмивка детски личица.
 
Плиснахме по случай началото на новата учебна година от медно менче вода. Почерпихме се с изкустно направени от сръчните ръце на български майки пити.
 
Пожелахме  си накрая "На добър час!"  и  " До другата неделя - в час!".
 

Гандия, Испания