ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Участие във Втория международен младежки арт фестивал – гр.Самоков

01 октомври 2012

           По предложение, пристигнало от политическия кабинет на  зам.министър-председателя и министър на финансите г-н Симеон Дянков, отговарящ за българите в чужбина, и по покана на Националния фонд „ 13 века България“, ученици от българските неделни училища “Св.Иван Рилски“ от гр. Мадрид и гр. Хатива, Испания, взеха участие във Втория  Международен младежки арт фестивал - гр.Самоков от 1 до 7 септември 2012 година.
 
          Повод за тази покана бе инициативата за преписването на „История славнобългарска“ от българските неделни училища, членове на Асоциация на българските училища в чужбина, в контекста на кампанията"Принос на българските училища в чужбина към запазването и разпространяването на българската история". Кампанията стартира на Международния ден на майчиния език, 21 февруари 2012 г.,  и завърши успешно на 24 май 2012 г. с представянето на единайсет преписа от: Испания (Мадрид, Хатива), Австрия (Виена), Великобритания (Лондон) ,САЩ (Чикаго, Шарлот – Северна Каролина), Франция (Париж), Гърция (Атина). Десет от преписите дарихме на Народната библиотека „Св.св.Кирил и Методий” и един на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
 
           На Фестивала присъстваха ученици и учители от българските неделни училища в градовете Мадрид и Хатива, Испания, специално поканения ученик Николай Бранков от Атина, който сам направи цял препис на „История славянобългарска“ и студенти по изкуствата от университети в Турция, Сърбия, Букурещ, Гърция, България-Велико Търново, студенти фотографи от Нов български университет, студенти  от НАТФИЗ, техни преподаватели.
 
           Център на Фестивала бе Сарафската къща. Там някои деца имаха възможност да се занимават с  иконопис и с помощта на студентите  от НХА във Велико Търново  изработиха икони, които  отнесоха в домовете си в Испания. Други проявиха желание да придобият умения по ръкоделие и плетиво,  подпомагани от г-жа Ани Йовева - ръководител на клуб „Ръкоделие“ в гр.  Самоков. Имаше и деца, които се отдадоха на графичната рисунка. Чуждестранните студенти упражняваха своите умения за печат на литография, метални техники, гравюра на дърво, линорез в Графичната база на гр.  Самоков.
 
          По време на престоя си в Самоков участниците във Фестивала се запознаха с културното и историческото наследство на града. Те посетиха митрополитската църква „Св. Успение Богородично“, Регионалния исторически музей, девическия манастир „Покров Св. Богородица“. Направиха екскурзия до Рилския манастир, където разгледаха ръкописите и ценните летописи на българските книжовници от X век, пазени в манастирската библиотека и изслушаха разказа за преписната традиция. Не пропуснаха възможността да се насладят на чистата и жива Рила планина като се изкачиха до хижа „Мусала“, разположена в подножието на връх Мусала. Децата от Испания посетиха и разговаряха с колектива на Основно училище „А.Велешки“ в гр. Самоков.
 
           Кулминацията на Фестивала беше представянето на творбите, създадени от участниците по време на програмата (икони, снимки, картини, графични рисунки) на изложба в двора на Сарафската къща. Представени бяха и преписите, направени от българските неделни училища, членове на Асоциацията на българските училища в чужбина. Студентите, изучаващи специалността операторско майсторство в  НАТФИЗ, създадоха и показаха филм за фестивала. Финалът на събитието беше съпроводен с фолклорен концерт, а официалната вечеря - коктейл  бе подготвена и поднесена от учениците от училището по туризъм в гр. Самоков.
 
           Участниците финалисти в инициативата за препис на Паисиевата история от Испания получиха поименно свидетелство и подаръци от заместник министър-председателя и министър на финансите г-н Симеон Дянков. Подаръци им бяха поднесени от Държавната агенцията за българите в чужбина,  от Националния дарителски фонд „ 13 века България“ и лично от г-н Греди Асса, изпълнителен директор на фонда, от Института за български език “Проф.Любомир Андрейчин“ към БАН и поздравления от г-жа Петя Евтимова, зам.министър на образователното ни министерство. Всички участници получиха свидетелства за дарение с благодарствени писма от името на организаторите - НДФ„13 века България“.
 
           Вторият международен младежки арт фестивал даде възможност на младите творци да обсъдят въпроси, които живо ги интересуват, да създадат нови партньорства и нови познанства. Подобна похвална проява е принос в съхраняването на  българските духовни ценности, традиции и наследство.
 
          От името на Асоциацията на българските училища в чужбина, на децата и учителите, участници във фестивала, благодарим на целия екип на Национален дарителски фонд „ 13 века България“ за добрата организация и сърдечната атмосфера. Благодарим на кабинета нa заместник-премиера и министър на финансите г-н Симеон Дянков, отговарящ за българите в чужбина, за предоставената възможност и оставаме с надежда за бъдещи съвместни проекти. Благодарим и на Държавната агенция за българите в чужбина, на Министерството на образованието и на Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН, оценили нашия принос към запазването и разпространяването на българската история. Благодарим и на децата от българските неделни училища в Испания, САЩ, Великобритания, Франция, Гърция, които се заплениха от идеята да станат Паисиеви продължители. Тези от тях, които имаха възможността да бъдат в гр. Самоков, ще отнесат със себе си в далечните страни, в които живеят, този толкова свиден и толкова български спомен.
 
До нови срещи!
 
Петя Цанева
Ръководител на проекта
“Препис на История славнобългарска“